El Ministeri de Sanitat ordena la retirada de 66 productes homeopàtics

Les substàncies apartades per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris no han aportat la documentació necessària per a ser autoritzades
26 juny 2019 18:45h
Els productes retirats estaven inclosos dins d'un llistat de 2.008 referències que Sanitat estudiava autoritzar. / PIXABAY

VALÈNCIA. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha anunciat aquest dimecres la retirada de 66 productes homeopàtics amb indicació terapèutica o la via d'administració dels quals és injectable. Es tracta de productes que no havien aportat la documentació necessària per a la seua autorització.

El 30 d'abril del 2018, l'AEMPS va anunciar la publicació de l'Ordre Ministerial que determinava els requisits mínims i el procediment perquè determinats productes homeopàtics –aquells acollits a la disposició transitòria sisena del Reial Deret 1345/2007, de l'11 d'octubre– s'adequaren al registre tal com estava previst en la normativa europea. 

Després de la publicació d'aquesta ordre, s'obria un termini perquè els titulars dels productes homeopàtics comunicaren a l'AEMPS la seua intenció d'adequar-se a la llei. Una vegada tancat aquest termini, es va publicar una resolució que incloïa tots els productes que s'havien comunicat, així com el calendari perquè els titulars sol·licitaren l'autorització de comercialització. Només aquells productes que estigueren inclosos en la resolució, un total de 2.008, podien seguir venent-se fins a ser avaluats, mentre que la resta s'havien de retirar ja.

Ara bé, el fet d'estar entre eixes 2.008 referències no garanteix que puguen continuar definitivament en el mercat. De fet, els 66 productes que s'ha ordenat retirar pertanyien a eixe llistat, que ara es redueix a 1.942. Tampoc els que hi queden tenen assegurada la seua autorització final, sinó que ara han entrat en el primer procés d'avaluació per part de l'AEMPS. Quan acabe aquesta fase se sabrà si són autoritzats definitivament i, en eixe cas, les condicions de prescripció i la informació que han de dur en l'envàs.

next