Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri només accepta treballs universitaris en castellà en el certamen de recerca Arquímedes

VALÈNCIA. El BOE publicava el passat 1 d’agost la resolució per la qual es convocaven els premis del XVIII Certamen Universitari Arquímedes. Aquests premis, segons recull la convocatòria, tenen com a objectiu el foment de la investigació científica entre els estudiants universitaris “premiant els millors treballs de recerca en totes les àrees del coneixement duts a terme per alumnes de grau i màster de les universitats espanyoles”.

Els treballs podien presentar-se fins al 19 d’agost i, entre d’altres, calia complir amb un requisit: que el text estiguera redactat en castellà. Així doncs, de totes les llengües cooficials a l’estat espanyol, únicament poden optar als premis aquells redactats en una. “L’alumnat que haja fet els seus treballs en anglés, com ja passa en moltes universitats, o en les llengües espanyoles cooficials per exemple en comunitats autònomes com el País Valencià, les Balears, Catalunya, el País Basc, Navarra o Galícia, si no estan en castellà, tampoc poden”, denuncia el senador de Compromís Carles Mulet. “Això atempta directament contra drets fonamentals i mereix una ràpida disculpa i rectificació per part del govern [espanyol]”, afegeix.

La formació valencianista ha presentat tant al Senat com al Congrés una sèrie de preguntes escrites davant un fet que descriuen com “un cas clar de discriminació lingüística contra gran part dels i les universitàries espanyoles”.

Mulet remarca que aquest certamen impedeix que bona part de l’alumnat opte a aquesta convocatòria per motius lingüístics i que atempta el dret a no ser discriminat per motiu de llengua i l’esperit de la Constitució Espanyola, “que afirma que totes les llengües de l’Estat seran objecte d’especial protecció”. “Un ministeri les agredeix i menysprea”, sentencia el senador.

També el diputat valencianista al Congrés, Joan Baldoví, s’ha pronunciat contra aquests fets. “Una vegada més, l’Estat juga a la contra de les llengües cooficials i incompleix l’article 3.3 de la Constitució, que diu que les diferents llengües de l’Estat rebran especial respecte i protecció”.

“Un estat que necessàriament ha de caminar cap a la plurinacionalitat i el reconeixement de les diferents identitats no pot castigar aquelles persones que volen escriure el seu treball acadèmic en llengua pròpia”, afegeix Baldoví. I conclou: “els prejudicis del govern espanyol sobre el prestigi de les llengües l’han portat a considerar que un treball excel·lent no pot rebre premis només per no estar escrit en castellà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa