Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri explica que paga els lliuraments a compte per a evitar danys irreversibles en les finances de les autonomies

MADRID (EP). El Ministeri d’Hisenda justifica el pagament a les autonomies de l’actualització dels lliuraments a compte perquè, en cas que no ho fera, es produiria un “fort i negatiu impacte” en les finances de les autonomies enguany, amb conseqüències “irreversibles”, i posaria en risc el pagament de serveis fonamentals, com ara els de dependència o farmàcia.

Així ho explica el Ministeri en la documentació enviada al Congrés perquè convalide el decret llei aprovat divendres passat pel Consell de Ministres, al qual ha tingut accés Europa Press. La iniciativa serveix per a pagar aquesta actualització dels lliuraments a compte per import de 4.682 milions d’euros per a les autonomies i de 821 milions per a les entitats locals.

El govern espanyol va resoldre així una polèmica iniciada a l’agost quan diverses autonomies, entre elles la valenciana, van començar a reclamar a l’executiu que pagara aquesta actualització o tindrien problemes de tresoreria a final d’any. Inicialment, l’executiu va al·legar que segons l’Advocacia de l’Estat no podia transferir aquests diners perquè estava en funcions i sense Pressuposts del 2019 (estan prorrogats els del 2018).

No obstant això, divendres passat va aprovar aquest pagament i va assegurar que ara té l’aval de l’Advocacia perquè la mesura és urgent. Segons precisa en la memòria que acompanya el decret llei, aquest informe favorable de l’Advocacia és del passat dilluns 7 d’octubre i assenyala que “no existeix cap impediment jurídic” per a promulgar aquest reial decret llei “per un govern en funcions”.

Entre les conseqüències per a les autonomies, al·lega Hisenda, està el risc que algunes es van veure obligades a endeutar-se i no van complir els objectius d’estabilitat pressupostària. A més, es retardarien en el pagament als proveïdors amb els quals contracten, amb el risc de veure’s sancionades si empitjora el seu període mitjà de pagament i superen el màxim de 30 dies que exigeix la llei.

Des del Ministeri s’afegeix un altre argument a favor d’haver aprovat ara el traspàs d’aquests fons: el fet que cinc autonomies tenen els seus pressuposts prorrogats, per la qual cosa necessiten cert temps per a realitzar les modificacions que els permeten que aquestes actualitzacions tinguen efectes enguany.

Què rebrà cada autonomia

En total, es tracta de 4.682,29 milions d’euros repartits entre totes les autonomies excepte Navarra i el País Basc, a més de Ceuta i Melilla. Catalunya rebrà 875,33 milions d’euros; Andalusia, 831,98; la Comunitat de Madrid, 679,25 milions; el País Valencià, 460,43 milions; Galícia, 334,02 milions; les Canàries, 206,74; Castella i Lleó, 298,12; Castella-la Manxa, 226, 31; Aragó, 162,56; Extremadura, 134,85; Múrcia, 130,20; Astúries, 123,76; les Balears, 101,63; Cantàbria, 75,80; La Rioja, 39,32; Ceuta, 1,10 i Melilla, 0,8 milions d’euros.

Aquestes quantitats seran pagades en els traspassos ordinaris del sistema de finançament que el govern espanyol realitzarà a les autonomies en els pròxims mesos.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat per a dimarts que ve, dia 22, una reunió de la Diputació Permanent perquè discutisca aquest decret llei i altres dos més aprovats pel govern espanyol des que està en funcions. En estar les Corts dissoltes pels comicis, el debat i aprovació de les mesures li correspon a la Diputació.

Comparteix

Icona de pantalla completa