El Ministeri de Cultura demana a l'Audiència Nacional autorització per a intervindre la SGAE durant sis mesos

Guirao sol·licita la mesura cautelar de remoció dels òrgans de govern de l'entitat, que serien substituïts per un gestor interí nomenat pel ministre i constituït sota la forma d'una comissió
18 febrer 2019 11:28h
Façana del Palau Longoria, edifici que acull la seu de l'SGAE. / LUÍS GARCÍA

BARCELONA. El ministre de Cultura i Esports, José Guirao, va demanar divendres passat a l'Audiència Nacional, a través de l'Advocacia General de l'Estat, autorització per a intervindre la SGAE, així com la mesura cautelar de remoció dels òrgans de govern de l'entitat. La intervenció seria per un termini "inicial" de sis mesos. 

El Ministeri considera que l'entitat no va acomplir l'advertiment que li va fer el 27 de setembre per a esmenar o corregir els "incompliments greus detectats" a la SGAE, com ara presentar al Ministeri l'aprovació de modificació dels seus estatuts per a la seua adequació al vigent Text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual. 

Si el jutge ho autoritza, el ministre Guirao nomenarà un gestor interí constituït sota la forma d'una comissió, que assumirà les funciones legals i estatutàries dels òrgans de govern de l'entitat remoguts.

"Raons d'urgència"

A través d'un comunicat, el Ministeri ha considerat que l'advertiment enviat el 27 de setembre a la SGAE no s'ha complit, transcorreguts més de tres mesos des que va ser comunicat, i que s'han produït "raons d'urgència per a realitzar aquesta sol·licitud al jutge".

Entre altres aspectes, l'advertiment reclamava també que es constituïra una junta directiva de l'entitat de gestió, a través d'un procediment que garantira el respecte de tots els drets reconeguts als seus membres en el Text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual i en la Directiva 2014/26/UE, inclòs el dret dels membres a comunicar-se per via electrònica amb l'entitat i a l'exercici del dret a vot per aquesta via.

El Ministeri també va demanar a l'SGAE que adoptara mesures per permetre que el repartiment, realitzat o que s'anés a realitzar en l'exercici 2018, dels drets per la comunicació d'obres del seu repertori en televisió, complira també amb el Text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, incloent-hi la necessitat que el reglament de repartiment es ratificara per l'assemblea general de l'entitat.

Gestor interí

Si el jutge ho autoritza, el ministre Guirao nomenarà un gestor interí constituït sota la forma d'una comissió, que assumirà les funcions legals i estatutàries dels òrgans de govern de l'entitat remoguts. El seu objectiu serà regularitzar el funcionament institucional de l'entitat, clarificar la seua gestió i implantar les mesures necessàries per al compliment de les obligacions legals previstes a la normativa vigent en matèria de propietat intel·lectual.

next