El MIM celebrarà el seu 30é aniversari amb una potent programació "per a seduir tota la família"

El festival de Sueca comptarà amb 11 estrenes, 18 espectacles al carrer i més de 60 representacions de l'18 al 22 de setembre
4 setembre 2019 19:57h
El festival tractarà temes com la discapacitat, la violència de gènere o la soledat. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) celebra enguany el seu 30é aniversari amb una programació pensada per a seduir tota la família, amb la participació de 28 companyies en deu espais escènics que oferiran més de 60 representacions, 11 estrenes i 18 espectacles gratuïts de teatre de carrer.

Del 18 al 22 de setembre, el llenguatge emocional del cos i el poder universal del gest prendran els carrers de Sueca en una edició que reflectirà l'"interés i compromís" dels creadors per qüestions socials com la violència de gènere, la discapacitat, la soledat en les urbs o la marginalitat, però també l'humor i la diversió com a "actituds escèniques vitals", que proclamen la necessitat d'"alliberar la imaginació per a endinsar-nos en mons insòlits de fantasia i jocs plens de virtuosisme".

Així ho ha revelat aquest dimecres el director del MIM, Joan Santacreu, juntament amb la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit; l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la gerent de la Fundació Bancaixa, Irene Guasque, i el regidor de Cultura, Joan Carles Vázquez. Així mateix, ha estat present el director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

Santacreu ha recalcat que les tres dècades de marxa ininterrompuda del MIM demostren que és un festival "fèrtil, perseverant i fort que ha sabut resistir al pas del temps, els canvis polítics i pressupostaris amb la seua arma més silenciosa i potent: el teatre gestual", amb més de 20.000 espectadors de totes les edats i que converteix Sueca "en el cor i pulmó escènic d'aquesta disciplina artística", segons ha apuntat l'organització en un comunicat.

"El MIM és el festival millor valorat de tota la Comunitat Valenciana des del punt de vista de les ajudes que concedeix anualment la Conselleria de Cultura i l'Institut Valencià de Cultura. Un festival amb un programa molt ambiciós per a gaudir en família i pel qual continuarem apostant com hem fet fins ara", ha indicat per la seua part Tamarit, mentre que l'alcalde s'ha congratulat que l'esdeveniment "posa Sueca en el mapa a tot el món", amb visitants de molt diversos llocs.

La gerent de la Fundació Bancaixa ha felicitat el MIM pels seus 30 anys de trajectòria. "Un aniversari del qual ens sentim part per haver recorregut al costat del festival aquestes tres dècades a través d'una col·laboració basada en la confluència d'objectius: el foment de la cultura i l'art", ha assegurat.

Espectacles inèdits

Entre els plats forts, el MIM presenta l'estrena absoluta a Espanya d'Extensión, muntatge dels francesos Cirque Inextremiste en el qual l'artista Rémi Lecoq perd la seua cadira de rodes per a reaparéixer en escena al comandament d'una excavadora com una extensió del seu cos. Estrena absoluta serà també la de Bola, dels valencians Horta Teatre, que tracta de la geometria de l'espai i de la forma de les coses que ens envolten.

Nou espectacles més arriben per primera vegada al País Valencià. En Block, els anglesos Motionhouse desconstruiran i reformaran vint blocs de gran grandària en una infinita varietat de formes. A ritme de vals, el tàndem sevillà-valencià compost per Balde Ruiz i Paloma Calderón plasmarà en Cortejo les contradiccions del món de la parella, les seues intimitats i conflictes.

Per part seua, el polifacètic Guillem Albà oferirà una reflexió en Calma sobre les presses amb un xou replet d'humor i desvaris, mentre el Teatre  portugués-alemany seduirà al públic amb Sómente, espectacle poètic sobre la fragilitat humana i la soledat en les grans ciutats.

Els asturians de la Cia Vaques descobriran a personatges explosius realitzant equilibris sobre taules, cadires i botelles en YeORBAYU, que se sumen als divertits Escargots dels catalans Slou Olou, o els científics bojos de Campi qui pugui que arribaran amb Asteroid a Sueca després de l'impacte d'un meteorit en un dels seus carrers.

També s'exhibirà Cambiar de cara, instal·lació en la qual Lila Jocs reciclats presentarà objectes quotidians reconvertits en estructures de formes molt diferents, mentre que la companyia castellonenca La Fam prendrà la ciutat amb motos gegants per a custodiar el gran pastís del 30é aniversari del MIM.

El MIM pujarà també a escena els últims treballs de companyies com Yllana, que arriba a Sueca amb Gag Movie; , en el qual els suecans Maduixa Teatre aborden el treball infantil; Fang, en el qual Animal Religion aconsegueix la unió de la terra i el cos humà a través de la manipulació del fang en escena, o Artica, l'aventura sensorial íntima de Ponten Pie.

L'exposició Els gestos d'un poble recollirà, a través de més de 1.000 fotografies, les expressions dels veïns de Sueca que han acompanyat al certamen, mentre que la poètica ballarina de Claire Ducreux i el Premi Nacional de Dansa Toni Mira compartiran els secrets del seu art en una classe magistral.

Els espais on es desplegaran els espectacles són el Centre Municipal Bernat i Baldoví; el Casal Jove; Els Porxets; l'Ateneu Suec del Socors; l'Espai Joan Fuster o el Casal Multiusos. Enclavaments com la plaça de l'Ajuntament, la de Sant Pere o la Placeta Fonda seran els amfiteatres a l'aire lliure per a propostes com l'acció itinerant La processí va per dins, entre d'altres.

next