Diari La Veu del País Valencià
Mil valencians es desplaçaran a la verema francesa gràcies a l’atractiu de la pujada del SMI

MADRID. Prop de 14.000 temporers, mil d’ells del País Vlencià, es desplaçaran enguany a la verema francesa en una campanya amb un major atractiu econòmic, ja que el país veí ha situat el Salari Mínim Interprofessional (SMI) en 10,03 euros/hora, 15 cèntims més per hora treballada que l’any passat.

La secretària de Migració d’UGT, Lucía García, ha presentat hui en roda de premsa les principals dades d’aquesta campanya, que començarà a final de mes. Andalusia torna a ser l’autonomia que més treballadors envia, amb 10.400 del total. La segueixen el País Valencià (1.000), Múrcia (650) i Castella-la Manxa (450), així com 1.500 treballadors de la resta de territoris.

La campanya manté una xifra de temporers similar a la del 2018, si bé suposa un miler menys que fa dos anys.

Es tracta d’una reducció que el sindicat atribueix al lleu creixement de l’economia espanyola i a la pèrdua de raïm en unes 2.500-3.000 explotacions de les zones de Bordeus, les Landes i els Pirineus Atlàntics, a conseqüència de la pedra caiguda al maig.

Igual que en edicions anteriors, els veremadors romandran a França una mitjana de 20-25 dies, encara que alguns grups realitzaran la verema més primerenca i es traslladaran posteriorment a zones de recollida tardana, per la qual cosa poden prolongar la seua estada fins als 50 dies, segons ha recordat García.

La jornada laboral serà de 35 hores setmanals i a cada hora extra (fins a les 43) se li aplica una millora salarial del 25%, percentatge que arriba al 50% a partir de les 43 hores setmanals.

En aquest sentit, García ha incidit en l'”atractiu” que té aquesta activitat per als temporers, ja que les condicions laborals i econòmiques són millors a les oferides a l’estat espanyol.

Al seu judici, “a Espanya no es compleixen els convenis col·lectius” al camp i “en alguns territoris no s’aplica el Salari Mínim Interprofessional de 7,13 euros/hora”.

“En contraposició, a França hi ha bones condicions”, ha insistit, després d’incidir en el major SMI, l’abonament de les hores extra i les prestacions familiars que generaran en la verema.

Així, si es realitza una activitat igual o superior a 18 dies de treball, 120 hores al mes o 200 hores al trimestre, es pot sol·licitar a França un subsidi familiar, sempre que es tinguen dos o més fills a càrrec.

“Si els treballadors tingueren accés a Espanya a aquestes condicions favorables de salari i jornada, no es desplaçarien fins a França”, ha assegurat.

Entre les recomanacions que fan als temporers des d’UGT, estan que es desplacen amb contracte en origen, que usen línies d’autobusos regulars per als desplaçaments i que tinguen previst l’allotjament, ja que la major part dels empresaris no l’ofereixen.

El 90% dels veremadors ja ha participat en anteriors campanyes i el perfil sol ser el d’un treballador que es dedica al sector agrari a l’estat espanyol durant la resta de l’any.

Per part seua, el secretari sectorial Agrari i de Manipulat Hortofructícola, Emilio Terrón, ha posat l’accent en l’atractiu de les condicions a França, mentre que a Espanya hi ha empresaris agraris que no estan aplicant la pujada del SMI, especialment a Huelva, Almeria, Extremadura, Múrcia i Catalunya, d’acord a les seues dades.

En la seua opinió, “si els empresaris aplicaren la llei i signaren convenis amb condicions dignes, pròpies del segle XXI, segurament” no hi hauria desplaçaments a França.

Comparteix

Icona de pantalla completa