La Mesa del Congrés decidirà aquest divendres si suspén o no els diputats presos

Batet assegura que serà una decisió "jurídica" i no "política", basada en l'informe dels lletrats del Congrés 
23 maig 2019 16:33h
Meritxell Batet, en la primera reunió de la Mesa del Congrés d'aquesta legislatura. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

MADRID. La Mesa del Congrés adoptarà aquest divendres una decisió "de fons" sobre la suspensió o no dels diputats presos: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després d'una reunió de 3 hores i mitja de la Mesa que ha donat com a resultat la petició d'un informe als serveis jurídics de la cambra sobre aquesta qüestió.

La presidenta ha apuntat en roda de premsa que l'objectiu de l'informe és que la decisió estiga basada en criteris jurídics i no "polítics". La reunió d'aquest divendres tindrà lloc a les 12.30 hores.

Batet ha rebutjat les peticions del PP, Ciutadans i Vox perquè es revisen les promeses de l'acta dels diputats independentistes perquè, segons ha apuntat, no es preveu que es puga revisar l'actuació de la presidenta, que durant el ple de dimarts les va donar per bones.

La presidenta del Congrés ha demanat aquest dijous als lletrats de la cambra que elaboren un informe sobre la possible suspensió de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull com a diputats de la cambra baixa. Ho ha fet després de reunir per primera vegada la Mesa sota la seua presidència, en una jornada on el PP, Ciutadans i Vox li han demanat que suspenguera automàticament els presos, i el PP fins i tot ha amenaçat de presentar una iniciativa per a reprovar-la i portar-la a la justícia per suposats delictes de prevaricació i desobediència.

La suspensió, però, no compta amb el suport de Podem, que ja ha advertit que fa una lectura garantista del reglament en relació als drets dels diputats que han estat elegits pels ciutadans. Si el PSOE es decanta per la suspensió, la posició de Podem podria portar els socialistes a trencar la majoria progressista de la Mesa tot just començada la legislatura i votar amb PP i Ciutadans per primera vegada a l'òrgan de govern de la cambra. 

El Suprem torna la pilota a Batet

Batet ha demanat l'informe dels serveis jurídics de la cambra després que el Tribunal Suprem li haja tornat la pilota i li haja negat l'informe que la presidenta del Congrés havia demanat aquest dimecres sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, utilitzat pel jutge Pablo Llarena per a suspendre els diputats al Parlament de Catalunya. 

La presidenta del Congrés va apuntar aquest dimecres que, a parer seu, havia de ser "l'òrgan jurisdiccional", en referència al Suprem, qui adoptara la decisió sobre la suspensió. Però el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, li ha respost reiterant que la via per a una possible suspensió dels presos hauria de vindre per l'aplicació de l'article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que una vegada rebut un suplicatori de la Justícia es pot suspendre diputats que es troben en situació de presó preventiva. La qüestió, però, és que el Suprem no ha enviat cap suplicatori ni ho preveu fer a les acaballes del judici oral.

next