La Mesa del Congrés aprova la creació del Grup Plural de JxCat, Compromís, Més País, el BNG i altres partits

Es tracta d'una aliança instrumental per a eixir del Grup Mixt que els donarà més visibilitat; el càrrec de portaveu serà rotatori d'acord a la proporcionalitat de les formacions que conformen el grup
23 desembre 2019 11:41h
La Mesa actua en aquesta direcció després de rebre un informe favorable dels serveis jurídics de la cambra, que, contràriament a dos intents anteriors, conclou que aquestes formacions poden constituir un grup propi. / DANIEL GARCÍA-SALA

MADRID (ACN). La Mesa del Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dilluns a la creació del Grup Plural format pels diputats de Junts per Catalunya, Més País, Compromís, Coalició Canària-Nova Canàries, el BNG, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix. 

Aquesta és una aliança instrumental dels huit partits que els permetrà eixir del Grup Mixt gràcies al fet que sumen 16 diputats, un més dels necessaris per a poder constituir grup a la cambra baixa. La portaveu de JxCAT, Laura Borràs, serà formalment la portaveu del Grup Plural de funcionament del grup, tot i que aquest serà un càrrec rotatori d'acord a la proporcionalitat de les formacions que conformen el grup.  

D'aquesta manera, els dos diputats de la CUP, els dos d'UPN i el de Fòrum Astúries es queden en un Mixt format únicament per cinc representants. 

La Mesa actua en aquesta direcció després de rebre un informe favorable dels serveis jurídics de la cambra, que, contràriament a dos intents anteriors, conclou que aquestes formacions poden constituir un grup propi perquè compleixen els requisits del Reglament –que exigeixen tindre 15 diputats, un 3% a tot l'Estat o un 15% a totes les circumscripcions on s'han presentat–.

Segons van explicar la setmana passada els mateixos partits que conformaran el Grup Plural, l'objectiu és "garantir els drets dels milions d'electors i l'operativitat de la feina dels diputats i de la càmera". Deixen clar que el grup es constitueix "únicament amb criteris operatius i no ideològics" i que "de facto" funcionarà com un grup mixt, en què cada partit serà independent i tindrà visibilitat pròpia.

next