La Mesa de les Corts confia que el ple puga designar els senadors territorials abans de les vacances d'estiu

El ple d'investidura de les Corts i l'espai que correspon als grups han sigut alguns dels temes que s'han tractat en la primera reunió
21 maig 2019 13:54h
El president de les Corts, Enric Morera, amb la resta de components de la Mesa de les Corts en la primera reunió. / EFE

VALÈNCIA. La Mesa de les Corts Valencianes espera que el nomenament dels cinc senadors territorials es produïsca abans d'estiu i així li ho traslladarà als grups, segons ha explicat el president de la cambra, Enric Morera, després de la primera reunió de l'òrgan en la present legislatura.

Segons Morera, existeix "interés" que siguen designats abans d'estiu en un ple específic, de manera que s'agilitzen "al màxim" els terminis que preveu el reglament. "Volem la màxima celeritat d'acord amb el reglament perquè els senadors territorials es puguen incorporar com més prompte millor i ens puguen representar al Senat", ha assenyalat el president.

Sobre el fet que finalment no hagen estat designats per a la sessió constitutiva de la cambra alta –davant la coincidència de les generals amb les autonòmiques i la constitució d'ambdós parlaments– i queden fora de llocs de responsabilitat, ha apuntat que "es poden articular fórmules perquè els senadors territorials que han tingut una altíssima responsabilitat institucional la passada legislatura puguen continuar tenint-la".

D'altra banda, Morera ha explicat que en aquesta primera "presa de contacte" de la X legislatura s'han abordat altres qüestions que queden pendents, com ara la garantia de l'accessibilitat per a quatre diputats, la transparència, el ple d'investidura o l'espai que correspon als grups, ja que aquesta vegada hi ha sis en lloc de cinc, amb l'entrada de Vox.

Sobre la investidura, ha indicat que una vegada passen les eleccions d'aquest diumenge 26 de maig començarà el procediment que marca el reglament amb les entrevistes amb els representants dels grups per a abordar el debat d'investidura, que hauria de celebrar-se la primera quinzena de juny.

També, ha indicat Morera, s'ha parlat en la Mesa sobre la dinàmica dels plens aquesta legislatura i, concretament, sobre el temps, ja que hi ha un grup més. Es tracta, ha dit, d'una qüestió que cal analitzar i regular sobre la base d'un acord perquè els plens siguen "àgils, intensos, participatius i responguen al parlamentarisme del segle XXI".

Respecte a la distribució d'espais per als grups, ha assenyalat que són els grups els que han d'elevar la seua proposta, ja que la Mesa pot "persuadir, informar i sensibilitzar" però és una decisió que han de traslladar els grups.

Preguntat sobre si hi ha hagut controvèrsia sobre aquest tema, ha indicat que "no, està tot molt clar", i ha incidit que les Corts tenen "magnífiques instal·lacions" i han de posar-se d'acord perquè "tothom puga fer el seu treball en les millors condicions".

D'altra banda, respecte a les propostes per a una major transparència en la justificació de les subvencions que reben els grups, Morera ha explicat que han parlat de la necessitat d'atendre les indicacions realitzades tant pel Tribunal de Comptes com per la Sindicatura de Comptes, i ha assenyalat que "hi haurà millores" en aquest camp en la present legislatura.

"Seré exigent, ells saben la necessitat de donar exemple; el que estem exigint a la societat és el que hem d'aplicar-nos a nosaltres mateixos", ha dit, al mateix temps que ha indicat que creu que "no hi haurà cap inconvenient a millorar la transparència de la subvenció pública que les Corts atorguen als grups".

next