Més operacions i menys llista d'espera: el balanç dels primers nou mesos des de la reversió de La Ribera

La consellera Ana Barceló destaca l'augment de plantilla, de serveis i d'activitat en aquest període de gestió pública de l'Hospital d'Alzira
5 febrer 2019 17:29h
El 31 de març de 2018 va expirar el contracte de concessió després de 15 anys de gestió privada. / EFE

VALÈNCIA. "La reversió de l'Hospital de la Ribera i del seu Departament de Salut ha estat marcada, clarament, per un signe positiu: més inversió, més professionals, més serveis i més activitat". Així s'ha manifestat aquest dimarts la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, qui ha realitzat un balanç dels primers nou mesos de gestió pública directa del centre alzireny.

Segons Barceló, "és fruit de l'aposta que hem realitzat des de la sanitat pública per a millorar l'assistència sanitària dels ciutadans de la Ribera i les condicions laborals dels seus professionals". 

Així, durant aquestos mesos de gestió pública directa, la Conselleria de Sanitat ha invertit més de 7,8 milions d'euros en l'adquisició d'equips i en l'adequació i millora d'infraestructures sanitàries. 

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat ha posat en relleu com, durant aquest temps, "no solament s'ha escomés bona part de les inversions anunciades abans de la reversió, sinó que, a més, s'ha hagut d'assumir una sèrie d'inversions d'urgència, amb la finalitat de pal·liar greus deficiències heretades de l'anterior gestió i que només hem conegut després de la tornada de l'Hospital i del seu Departament de Salut a la gestió pública directa". 

Així, entre les inversions anunciades, ja s'ha procedit a l'adquisició d'un nou accelerador lineal, per un import de 3,2 milions d'euros; un equip de PET-TC, per 1,4 milions d'euros; 3 equips de radiologia digital i 2 ecògrafs, en els quals s'han invertit 600.000 euros, i l'actualització del mamògraf 3D, amb una inversió de 121.000 euros, que oferirà una major precisió diagnòstica. 

Pel que fa a les inversions que s'han hagut d'escometre d'urgència, aquestes comprenen des dels equips de tractament i diagnòstic fins a l'equipament de serveis centrals passant pels equips dels quiròfans. Tot això, per un import superior als 500.000 euros. 

Més professionals i més serveis

Pel que fa als professionals, el Departament de Salut de la Ribera n'ha incorporat 452. "Això ha permés millorar i humanitzar l'atenció de pacients i les condicions dels treballadors de serveis tan sensibles com les Urgències de l'Hospital, Quiròfans o la Unitat de Vigilància intensiva (UCI)", ha destacat la consellera. 

Amb l'objectiu d'acostar l'atenció sanitària a la ciutadania i millorar la seua accessibilitat, durant els primers nou mesos de gestió directa el Departament de Salut de la Ribera ha incrementat el nombre d'especialitats en la cartera de serveis de diversos centres de salut de la comarca, "la qual cosa està evitant molèsties i desplaçaments innecessaris de pacients fins a l'Hospital perquè els tracten els seus problemes de salut", ha assenyalat Barceló. 

Així mateix, s'ha incrementat el nombre de serveis que l'Hospital d'Alzira presta als pacients en el seu domicili, amb la incorporació de la rehabilitació domiciliària i l'atenció psiquiàtrica domiciliària. 

La cartera de serveis de l'Hospital de la Ribera s'ha incrementat amb la creació del servei de cirurgia pediàtrica. A més, s'han mantingut la resta de les 50 especialitats amb què ja comptava l'Hospital, com la neurocirurgia o la cardiologia, entre d'altres, "malgrat el que, des de determinats àmbits, s'augurava abans de la reversió". 

Més activitat 

Des del passat 1 d'abril i fins a final de l'any 2018, l'Hospital de la Ribera ha realitzat 16.289 intervencions quirúrgiques, és a dir, 633 operacions més que durant el mateix període de l'any anterior. Així, en 2018 s'ha reduït la llista d'espera quirúrgica en 869 pacients, amb una demora mitjana de 63 dies, segons les dades de desembre. 

De la mateixa manera, durant eixe període de 2018 s'han atés 378.768 consultes amb l'especialista; 9.650 consultes més que entre abril i desembre del 2017. També s'han realitzat 175.568 proves de Radiodiagnòstic; 7.569 més que l'any anterior. 

Projectes de futur 

Entre les inversions previstes per a 2019, destaquen els més de 400.000 euros destinats a la construcció d'un nou quiròfan a l'Hospital d'Alzira l'obra del qual començarà quan es complisca amb els tràmits administratius preceptius. 

En aquest mateix sentit, cal destacar que ja s'han adjudicat la redacció dels projectes d'accessibilitat de l'Hospital d'Alzira; de l'ampliació de la zona d'Hemodiàlisi; de l'adequació de la Unitat de Vigilància intensiva (UCI), amb boxs individuals i una zona d'estar, i del trasllat de l'Hospital de Dia al jardí de la zona d'Hemodiàlisi, al costat de la Direcció de l'Hospital, on es construirà un edifici de dues plantes amb 1.300 metres quadrats, que albergarà també la Unitat d'Hospitalització a domicili.

next