Més de 500 llauradors valencians protesten davant de l'oficina de la Comissió Europea a Madrid per la mala campanya citrícola

Asaja ha organitzat la concentració, on s'han repartit taronges per a protestar pels baixos preus
19 febrer 2019 14:08h
Asaja reclama a la Unió Europea un estudi sobre l'impacte de les importacions de tercers països que servisca com a base i punt de partida per a la renegociació d'eixos acords. / AVA-ASAJA

MADRID. La campanya de mobilitzacions per a denunciar les gravíssimes conseqüències que la crisi citrícola està tenint sobre les rendes de milers d'agricultors a tot l'estat espanyol i, especialment, al País Valencià ha arribat aquest dimarts davant les portes de l'oficina de la Comissió Europea a Madrid. 

Més d'un miler de citricultors, convocats per Asaja i procedents de totes les zones citrícoles de l'Estat, s'han concentrat al passeig de la Castellana enfront de la seu del govern comunitari, on han repartit més de 3.000 quilos de taronges entre els ciutadans per a mostrar "els preus de ruïna que estan percebent els productors per les seues collites durant la present temporada", ha explicat AVA en un comunicat. 

La representació valenciana –la més nombrosa– ha comptat amb la participació de 500 citricultors que han volgut "deixar patent el seu malestar i, junt amb la resta d'agricultors espanyols afectats per la mateixa situació, exigir als responsables de la Unió Europea (UE) un canvi dràstic en les seues actuals polítiques en matèria agrària i, molt especialment, en aquelles que concerneixen els tractats comercials amb tercers països, uns acords descompensats i mancats de reciprocitat que deixen els citricultors espanyols en una clara situació de desavantatge competitiu", expliquen. 

El president d'Asaja, Pedro Barato, i el president d'AVA - Asaja, Cristóbal Aguado, acompanyats per altres responsables de l'organització, han entregat en la seu de l'oficina de la Comissió Europea a Madrid un document en el qual s'exposa i analitza les claus del problema i en el qual també s'insta l'executiu comunitari a modificar els seus plantejaments i articular mesures capaces d'alleujar la dura crisi que travessa el sector. En el document s'incideix en els efectes negatius que els acords amb tercers països estan tenint sobre la rendibilitat del sector, al mateix temps que es denuncien les notòries manques de l'Organització Comuna del Mercat (OCM) hortofructícola a l'hora de resoldre els problemes quan es presenten conjuntures de crisi als mercats. 

Entre altres reivindicacions, Asaja reclama a la Unió Europea un estudi sobre l'impacte de les importacions de tercers països que servisca com a base i punt de partida per a la renegociació d'eixos acords o, si més no, per a l'establiment de futures clàusules de salvaguarda. Així mateix, aquesta organització agrària demana la posada en marxa d'una assegurança de rendes i d'una llei de la cadena alimentària de caràcter comunitari. 

"Hui hem tornat a demostrar –assegura Cristóbal Aguado– que malgrat el desastre sense pal·liatius de l'actual campanya, aquest sector està més viu que mai i disposat a lluitar pel seu futur. Ja estem més que farts que les administracions es limiten a oferir-nos bones paraules: volem i exigim fets concrets. Tant la Unió Europea com el govern central i els autonòmics han de fer molt més del que han fet fins ara i han d'implicar-se i comprometre's de debò en defensa de la citricultura espanyola".

next