Més Compromís acudirà al 10N amb un programa 'verd' centrat en les persones i en el canvi del finançament

La coalició recorre als rostres d'Oltra, Baldoví i Errejón per a posar imatge a una campanya "necessàriament austera" en què la formació tracta de posicionar-se com a únic vot útil després de la repetició dels comicis
28 octubre 2019 12:20h
Més Compromís arriba al 10N amb l'objectiu electoral de "ser clau en el govern de l'Estat". És a dir, que el seu grup siga decisiu per a "obligar el PSOE a fer un govern d'esquerres; una cosa que sembla òbvia però que no ho és tant". / EFE, MANUEL BRUQUE

VALÈNCIA. Més Compromís [el nom que rep l'aliança de Compromís i Més País al País Valencià per al 10N] ha presentat aquest dilluns al migdia la seua campanya per a les pròximes eleccions generals. Una campanya que, en paraules del candidat Joan Baldoví, "no hauria d'haver existit". A més, ha indicat que aquesta campanya ha de ser "necessàriament austera". Per això, la formació ha reduït la despesa en mailing o publitramesa i en cartelleria i no tindrà publicitat exterior, tal com es va acordar amb altres partits. 

El programa, amb "una clara vocació ambientalista" i també marcat per la qüestió de la igualtat de gènere, ha sigut presentat a grans trets per Baldoví i la número dos per València, Maria Josep Picó i s'estructura en quatre eixos: protegir la Terra; cuidar les persones; garantir els seus drets, i el finançament. Entre les propostes hi ha el canvi del model productiu; la reducció progressiva de la jornada laboral a 32 hores per setmana; l'increment del salari mínim fins a 1.200 euros el 2025; la derogació de les reformes laborals; el blindatge constitucional de les pensions, i l'establiment per llei de totes les mesures per a acabar amb l'escletxa de gènere.

Però tot això no es podrà fer "si no tenim el finançament que pertoca", ha dit Baldoví. Per això, per a la seua formació "el finançament és fonamental". El candidat valencianista ha dit que "d'ací a huit mesos el president ha de presentar una nova proposta de finançament; entre altres coses, per a intentar fer polítiques verdes; per a cuidar les persones, i per a garantir els drets d'aquestes persones".

Preguntat per possibles discrepàncies entre el model de finançament autonòmic que vol Compromís i el que defensa el partit d'Íñigo Errejón a Astúries [que, segons recollia Las Provincias aquest dissabte, inclou criteris com l'envelliment i el despoblament], Baldoví ha dit que la seua formació defensarà "un finançament en relació amb el cost efectiu del servei". I ha explicat: "L'Estat ens encomana uns serveis. Quant costen? Doncs això demanarem, que l'Estat pague eixos serveis". 

Així, "independentment d'altres criteris", la formació valencianista defensa que l'Estat pague "el que valen eixos serveis". "Segur que ens posarem d'acord en això [amb Errejón]", ha manifestat. 

Unes eleccions "inútils"

Pel que fa al lema, 'Acordar, la política útil', Baldoví l'ha descrit com "la quinta essència de la política". Per a ell, allà on està Compromís s'està demostrant la utilitat de la política i la capacitat d'arribar a acords: "Per això hem posat aquest lema, sobretot davant d'una campanya electoral que ha arribat justament perquè alguns no han sigut capaços d'arribar a un acord". I ha afegit: "Allà on Compromís té força, els governs d'esquerres funcionen; allà on no té força, no hi ha governs d'esquerres".

Més Compromís arriba al 10N amb l'objectiu electoral de "ser clau en el govern de l'Estat". És a dir, que el seu grup siga decisiu per a "obligar el PSOE a fer un govern d'esquerres; una cosa que sembla òbvia però que no ho és tant".

Preguntat sobre la repetició de les eleccions generals i les dades que mostren les enquestes, Baldoví ha augurat que el 10N "tot estarà pràcticament igual o, fins i tot, més enrevessat [que després dels anteriors comicis]" i ha lamentat que ara "podríem estar ja amb el govern fet". "Caldria haver arribat abans a acords; són molt inútils aquestes eleccions", ha sentenciat.

Una campanya "modesta però plena d'entusiasme"

L'acte d'aquest dilluns al matí també ha servit per a presentar la imatge de campanya. Concretament, s'han mostrat tres cartells: un amb Mónica Oltra i Íñigo Errejón; un altre amb el líder de Més País i Baldoví, i un tercer amb una parella 'anònima' abraçant-se. Aquesta és la imatge d'una campanya "modesta però plena d'entusiasme" i amb què Compromís espera que la ciutadania valenciana confie en allò que la formació valencianista està fent als ajuntaments i a la Generalitat. "Que vegen que el vot útil és ara el vot a Més Compromís", ha explicitat Baldoví.

El número 1 de la candidatura també ha enumerat els cinc actes principals de la precampanya i la campanya. El primer serà aquest dimarts a Alacant, amb Errejón, Oltra, Baldoví i Ignasi Candela. El 31 d'octubre donaran el tret d'eixida a la campanya a les 21.00h a Benimaclet. El 2 de novembre serà l'acte central, que tindrà lloc al migdia al Teatre Olympia de València i comptarà amb la presència d'Errejón, Baldoví, Oltra, Picó i Joan Ribó. Dimarts 5 de novembre serà el torn de Castelló de la Plana, amb Oltra, Baldoví i Rita Maestre. Queda per concretar encara com serà l'acte de tancament de campanya, el 8 de novembre, si bé es molt probable que se celebre al matí.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next