Més de 100.000 persones rebutgen rebre propaganda electoral per als comicis del 10N

Una modificació de la llei electoral permet des de les passades eleccions sol·licitar, a través de l'INE, que no arriben programes ni paperetes a les bústies dels electors
19 setembre 2019 13:51h
La sol·licitud es pot fer als ajuntaments, a través de l'INE, a les oficines consulars i a les delegacions de l'Oficina del Cens Electoral. / EFE

MADRID. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) té ja registrades les peticions de 112.000 persones que no volen rebre propaganda electoral, segons fonts del citat institut consultades per Europa Press. 

La decisió de rebre o no propaganda electoral està cobrant importància a causa que les eleccions que se celebren el 10 de novembre seran les quartes en quatre anys. De fet, ja han sorgit campanyes en les xarxes socials en les quals es demana que no s'envie propaganda electoral, ja que la convocatòria d'unes noves eleccions costa uns 140 milions d'euros. 

Aquesta possibilitat de rebutjar la propaganda electoral es va aplicar ja en les eleccions del passat 28 d'abril i la mesura és fruit de la reforma que es va dur a terme el 2018 de la Llei Electoral General (LOREG). De fet, l'Institut Nacional d'Estadística va informar el 7 de març passat que estaven a la disposició dels electors els formularis per a poder aplicar aquesta mesura.

En aquell moment, es va donar de termini als ciutadans fins al 18 de març, és a dir, fins al tretzé dia posterior a la convocatòria de les eleccions. En aquesta ocasió, encara no s'ha informat de la data límit fins a la qual es pot realitzar aquesta petició a l'INE, ja que, encara que s'ha certificat que hi haurà eleccions, les Corts no quedaran dissoltes fins a la publicació al BOE el dia 24 de setembre.

Però els electors estan realitzant ja la petició per Internet, en la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística.

La sol·licitud es pot realitzar també als ajuntaments, a les oficines consulars i a les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral (OCE). Segons l'INE, aquest procediment permet l'ompliment via web de la sol·licitud d'exclusió o inclusió en les còpies del cens electoral que s'entreguen als representants de les candidatures per a realitzar enviaments postals de propaganda electoral. 

D'aquesta forma, la petició quedarà reflectida en els censos que s'entreguen als partits polítics en cadascuna de les convocatòries electorals que es realitzen. De fet, els ciutadans poden donar-se de baixa en els enviaments electorals per a una convocatòria i demanar donar-se d'alta en la següent, i ho poden fer quantes vegades vulguen.

next