Diari La Veu del País Valencià
Mercosur, un acord beneficiós per a la indústria que no agrada als agricultors

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, viatjarà a Brussel·les la setmana vinent per a reunir-se amb la comissària de Comerç Internacional, Cecilia Malmström, amb la finalitat de conéixer de primera mà les implicacions que pot tindre per al País Valencià l’acord entre la Unió Europea i els països integrants de Mercosur –l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai–.

Amb caràcter previ i per a preparar la missió institucional a la capital comunitària, el president es reunirà amb representants de les organitzacions empresarials i dels sindicats, així com de les entitats agràries. Està previst que Puig es reunisca amb la CEV, la UGT, CCOO i també amb AVA, la Unió de Llauradors, les cooperatives i Intercitrus. D’altra banda, mantindrà reunions de treball amb els membres del govern valencià amb competències en les àrees concernides pel preacord comercial. Les trobades seran amb el conseller d’Economia, Rafa Climent; la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, i el conseller de Transport, Arcadi España.

Un acord controvertit

Precisament, una de les primeres veus crítiques amb l’acord ha sigut la de la consellera d’Agricultura, que a través del seu compte de Twitter va lamentar que l’entesa amb Mercosur pose “en risc extrem el sector agrícola i ramader per a beneficiar l’automòbil”. “Sembla intencionat: després de l’acord amb Sud-àfrica, una rematada ràpida als cítrics i s’ha acabat. Que irresponsable!”, va afegir.

I és que es tracta d’un acord controvertit per als interessos econòmics valencians. D’una banda, resulta un acord molt beneficiós per a la indústria, especialment la de l’automòbil, que al País Valencià travessa per una important crisi a causa del pla de reestructuració de Ford a Europa. Però de l’altra, perjudica els interessos dels agricultors valencians que consideren que el pacte dona unes condicions massa avantatjoses per als països exportadors de cítrics, fet que agreujarà la mala situació provocada per l’acord amb Sud-àfrica.

Davant d’aquesta situació, el president de la Generalitat vol obtindre informació directa per part dels mandataris comunitaris sobre l’acord amb la finalitat de poder analitzar els efectes, tant negatius com positius, que pot tindre en els sectors productius valencians. L’acord, recorden des de la Generalitat, encara no ha sigut aprovat pel Consell i encara no ha arribat al Parlament Europeu.

A més, el president ha encarregat un estudi sobre l’impacte d’aquest acord a l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat d’Alacant, també amb la finalitat d’obtindre un diagnòstic rigorós de les conseqüències de la seua entrada en vigor en les relacions comercials valencianes i en el seu teixit productiu.

Demandes del sector agrari

Com que l’acord encara no és definitiu, les associacions agràries demanen que s’introduïsquen modificacions per a protegir els seus interessos abans que el text es ratifique. És això el que li demanaran al president si finalment es reuneixen amb ell abans del viatge a Brussel·les.

Quan es va donar llum verda a l’acord, les associacions agràries, les cooperatives i el Comité de Gestió de Cítrics van donar la veu d’alarma i van lamentar que l’entesa amb Mercosur s’haguera aconseguit cedint en matèria agrícola. Per això demanaran que el president trasllade a la Unió Europea les seues exigències.

Segons ha explicat Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, volen que l’acord incloga obligatòriament el tractament en fred per a les exportacions de cítrics; que es digitalitzen els fluxos comercials en origen registrats als observatoris europeus per a tindre dades anticipades per a demanar l’activació de la clàusula de salvaguarda en temps i forma; fiscalitat verda o taxa verda a produccions països tercers que produeixen de forma més contaminant; reciprocitat fitosanitària i que qui no s’adapte a la normativa europea no puga portar producte, i, finalment, quotes regressives quan existisca solapament de produccions.

Altres reunions

La reunió amb la comissària tindrà lloc dijous que ve i l’agenda del president a Brussel·les inclourà també una trobada amb el nou president del Parlament Europeu, David Sassoli, que es produirà dimecres. A més, el president es reunirà també amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Foment de l’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen, contacte que es produirà dijous.

Comparteix

Icona de pantalla completa