Martínez Dalmau destaca "l'harmonia" dels socis del Botànic després de la seua primera trobada amb Puig 

El candidat d'Unides Podem-EUPV a la Presidència de la Generalitat s'ha reunit aquest dijous amb el president en funcions de la Generalitat
9 maig 2019 12:20h
Dalmau ha traslladat a Puig algunes de les propostes de polítiques per al Botànic 2.0. / DLV

VALÈNCIA. El candidat d'Unides Podem-EUPV a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, ha valorat la primera trobada informal amb el president en funcions i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, com a "enormement positiva" a l'espera d'iniciar dimarts que ve la negociació formal del Botànic 2.0, un govern que espera "fort, unit, lleial i amb capacitat de transformació en totes les àrees".

Dalmau ja es va reunir aquest dimecres amb la vicepresidenta i candidata de Compromís, Mónica Oltra, i també ha destacat que va ser una primera presa de contacte positiva. "Realment, hi ha molta harmonia entre els tres socis de govern, la majoria guanyadora en el parlament i, per tant, la cosa anirà molt ben enfocada", ha afirmat a preguntes dels periodistes després de reunir-se amb Puig al Palau de la Generalitat.

Encara que ha posat l'accent que no han parlat "en absolut" de repartiment de "seients" ni de les conselleries o la Presidència, ha recordat que la voluntat d'Unides Podem-EUPV és estar al govern: "Ell [Puig] sap perfectament la nostra posició; primer hem de plantejar propostes de legislatura perquè comencen a treballar els equips tècnics i negociadors".

Per tant, Dalmau ha insistit que "qui ocuparà cada lloc serà una qüestió que vindrà més tard". "No és una cosa que ens interesse ara", ha recalcat.

Fins aleshores, ha reivindicat que el nou Botànic serà "un govern unit, lleial" i amb "capacitat de transformació en totes les àrees en les quals es necessita". Entre elles, ha apuntat la precarietat laboral; la millora de les inversions i de l'obra pública; el finançament autonòmic, i la millora de la sanitat i l'educació per a "acabar amb els barracons".

En la reunió amb Puig, Dalmau ha destacat que han compartit propostes sobre el Tren de la Costa, l'alliberament de l'AP7 i el model de finançament; així com de "donar més importància al sud" i parlar del cas d'Alacant. De fet, li ha proposat que el nou acord se signe "a les comarques centrals" alacantines.

En definitiva, s'han centrat en "propostes de transformació per a consolidar el canvi". Per part de Podem, Dalmau ha avançat que ja tenen la valoració del govern del Botànic "més o menys organitzada" per a avaluar "quines coses han eixit bé i malament". La seua meta és "aprofundir en el canvi i que el nou govern no siga simplement continuista".

Respecte a la reunió formal de dimarts, ha explicat que de moment no tenen prevista ni l'hora ni el lloc i que el confirmaran prompte, si bé creu que on se celebre és una cosa accidental".

I, sobre el contacte informal que va tindre la passada jornada amb Oltra, Dalmau ha assenyalat que el va convocar ella i que, "per descomptat", hi va acudir. "Són trobades informals sense que hi haja cap mena d'inici oficial fins dimarts", ha reiterat, i ha ressaltat que "va estar molt bé" i que també van parlar de propostes de futur.

Acord global entre totes les institucions

Preguntat per la postura de Compromís que defensa un pacte global que abaste totes les institucions –des de la Generalitat fins a les Corts i les diputacions i ajuntaments–, ha defensat que, "lògicament, els acords als quals s'ha d'arribar han de ser globals".

"Necessitem un govern fort en el marc d'un [poder] legislatiu fort; això significa una majoria àmplia i consolidada", ha asseverat. I ha puntualitzat que no han parlat "ni de diputacions ni de seients" en ser qüestionat per la intenció de la formació morada de suprimir les primeres.

next