Marlaska compareixerà en la Comissió d'Interior per la mort de l'intern del CIE de Sapadors

Compromís, ERC i EH Bildu havien demanat la compareixença del ministre en un ple extraordinari i el PSOE ha proposat que responga en una comissió 
30 juliol 2019 16:57h
Els partits que van demanar la compareixença del ministre han aceptat la proposta socialista. / EUROPA PRESS

MADRID. El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà després de l'estiu en la recentment constituïda Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats per a informar sobre la mort, el passat 15 de juliol, d'un intern al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors a València.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en la Diputació Permanent del Congrés el diputat socialista David Serrada per a sol·licitar a ERC i EH Bildu que retiraren la seua petició de convocar una sessió extraordinària del ple amb la compareixença de Marlaska per a "donar compte de la situació de les persones retingudes" al CIE de València "i de les circumstàncies de l'última mort succeïda dins".

Després dels fets ocorreguts al CIE de Sapadors, també el diputat de Compromís, Joan Baldoví, va anunciar la sol·licitud de compareixença de Marlaska i la presentació "d'una bateria de preguntes" sobre la situació dels interns dels CIE i sobre el funcionament d'aquests centres.

"Hi ha un compromís del govern [espanyol] de transparència i del ministre de l'Interior per a acudir a la Comissió per a donar complides explicacions de tot allò relacionat amb aquest fet", ha traslladat Serrada, que ha demanat als proponents la retirada de la petició "pel compromís del govern [espanyol] de vindre a la Comissió quan tinga més informació".

La proposta del PSOE ha sigut acceptada per ERC i EH Bildu, que han retirat la petició. La diputada de la formació abertzale Mertxe Aizpurua ha recordat a l'inici de la seua intervenció que el jove marroquí Marouane Abouobaida, de 23 anys, va morir penjat en la seua cel·la d'aïllament. 

"No és la primera vegada que es produeixen morts en els CIE i, si no s'estableixen canvis, no serà l'última", ha proclamat Aizpurua, que ha reclamat que la gestió dels CIE no estiga "en mans de la Policia Nacional" i ha denunciat que el jove mort fora tancat en una cel·la d'aïllament. Així mateix, ha preguntat si existeix un protocol contra suïcidis en els CIE "i, en eixe cas, per què no va funcionar"; també, si el mort havia sigut agredit prèviament.

"Hi ha indicis per a pensar que la mort de Marouane es va poder evitar. Per això, cal aclarir l'ocorregut i prendre mesures perquè no es produïsquen fets similars", ha afegit la diputada d'EH Bildu, que ha demanat, com el diputat d'ERC Xavier Eritja, el tancament dels CIE.

Per al diputat català, els CIE són "espais institucionals de discriminació", "antres de degradació de valors humans" i "espais d'acarnissament contra migrants" on es vulneren drets "essencials". Sobre el cas de Sapadors, Eritja ha assegurat que va poder haver-hi "greus errors de protocol" i que la defunció "posa en dubte que es dispose de protocols per a evitar el suïcidi" dels interns.

Vox reivindica la figura de Salvini

Abans de la retirada de la petició, el PNB havia donat suport a la compareixença de Marlaska, mentre que Unides Podem havia anunciat la seua abstenció perquè donava suport que es produïra en la Comissió d'Interior i no en un ple extraordinari. La diputada de la formació morada, Victoria Rosell, ha aprofitat la seua intervenció per a retraure "el subtil exercici de xenofòbia de parlar d'ETA per a no parlar d'un ésser humà mort".

Al·ludia a intervencions com la de la diputada de Vox Macarena Olona, que s'ha manifestat a favor de la compareixença de Marlaska en la cambra, encara que ha enumerat motivacions diferents, com ara el cessament del coronel Manuel Sánchez Corbí com a cap de la UCO de la Guàrdia Civil o el recurs al Consell d'Estat per a "desvincular-se de l'acord sobre equiparació salarial" de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha advertit a Olona que havia de cenyir la seua intervenció al contingut de la petició de compareixença, encara que la diputada de Vox ha continuat parlant d'"acostament de presos etarres" i homenatges a terroristes, qüestions que, en la seua opinió, justifiquen la compareixença de Marlaska, "però no per descomptat pels motius que han portat EH Bildu i el grup republicà a sol·licitar aquesta compareixença", ha postil·lat.

"I no serà perquè Vox no està completament d'acord que siga necessari el tancament dels CIE, però perquè s'aplique una adequada política d'immigració perquè no es produïsca un efecte crida", ha dit la representant de Vox per a reivindicar les polítiques del ministre de l'Interior italià Matteo Salvini de "tancar les portes als immigrants il·legals amb mesures contundents".

El diputat de Ciutadans Joan Mesquida ha aprofitat la seua intervenció per a recordar el desé aniversari de l'últim atemptat mortal d'ETA a l'Estat reclamant al govern espanyol que "redoble els esforços per a esclarir el crim" que li va costar la vida a dos guàrdies civils.

Per part seua, la diputada del PP Belén Hoyo, després de lamentar la mort del jove immigrant. ha anunciat que el seu partit votaria contra la petició perquè l'ha feta EH Bildu. "No permetrem que ens done una lliçó de res en matèria de drets humans els que homenatgen assassins o van tindre Ortega Lara soterrat viu", ha proclamat.

next