El TSJ català envia Torra a judici per no retirar els llaços grocs dels edificis públics

La Fiscalia demana un any i huit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per al president de la Generalitat de Catalunya 
12 juliol 2019 12:42h
El jutge decreta l'obertura de judici oral contra el president català Quim Torra sense adoptar cap mesura cautelar, ja que cap part l'ha demanada. / GUILLEM ROSET, ACN

BARCELONA. El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos ha obert judici oral contra el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per un delicte de desobediència o subsidiàriament de denegació d'auxili per no atendre les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada dels llaços grocs dels edificis públics en campanya electoral. 

Després d'haver rebut les peticions de les acusacions –la Fiscalia i Vox–, el jutge decreta l'obertura de judici oral sense adoptar cap mesura cautelar, ja que cap part l'ha demanat. En el seu relat dels fets, Ramos utilitza l'adverbi "presumptament" una desena de vegades després que la defensa de Torra l'haguera intentat recusar en considerar que en el seu escrit anterior prejutjava la culpabilitat del president.

De fet, abans de començar el relat dels fets, el magistrat remarca que no es tracta de cap declaració de culpabilitat i que Torra manté "incòlume el seu dret a la presumpció d'innocència". "Fet que no és obstacle per a poder afirmar que va portar a terme, presumptament, els següents fets", afegeix.

Aleshores, desgrana les diferents ordres de la Junta Electoral i les actuacions del president de la Generalitat catalana. Subratlla que els llaços grocs són símbols "considerats propis d'uns partits polítics", per tant "partidistes", i no es poden exhibir per part de les administracions en període electoral "sense infringir greument el seu deure d'objectivitat i neutralitat".

Explica que Torra va presentar diversos escrits de reconsideració a la JEC en lloc de complir l'ordre de retirada, de manera que va posar el Síndic de Greuges pel mig i va arribar a substituir el llaç groc per un altre de color blanc amb una franja roja.

La Fiscalia demana un any i huit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a Torra. Pel que fa a Vox, l'acusació popular en la causa contra el president català, demana dos anys d'inhabilitació i 72.000 euros de multa per a Torra. El partit garanteix que seguirà "abanderant, tant des dels tribunals com des del Congrés, la defensa d'Espanya i de la legalitat a Catalunya posant tots els recursos i esforços que siguen necessaris".

next