Llíria retira la placa en honor al falangista que va denunciar a Peset Aleixandre i que va provocar que l'afusellaren

La capital del Camp de Túria tanca la legislatura amb l'eliminació de la simbologia del règim franquista situada en les vies públiques
30 maig 2019 17:41h
Aquesta actuació se suma a altres cinc elements eliminats pels operaris municipals. / AJUNTAMENT DE LLÍRIA

VALÈNCIA. L'Ajuntament de Llíria ha retirat la placa en honor a Francisco Marco Merenciano, "metge i membre rellevant de la Falange a València que va denunciar al doctor Juan Peset Aleixandre", una acusació que "va provocar la seua condemna a mort i que fora afusellat al maig del 1940 a Paterna", tal com ha explicat el consistori en un comunicat.

Aquesta actuació se suma a altres cinc elements eliminats pels operaris municipals. Segons afirma l'Ajuntament, "la legislatura tancarà amb la retirada de la simbologia del règim franquista situada en les vies públiques, de manera que es donarà compliment a les llei de Memòria Històrica", una mesura que va ser aprovada pel ple a finals del 2019 a proposta del Comissionat d'Experts de la Memòria Històrica.

El regidor de Cultura i Memòria Històrica, Paco García, ha afirmat que, "després de 40 anys de democràcia, era el moment de reparar i restituir la memòria a la capital del Camp de Túria. Gràcies a la decisió del ple, s'han eliminat els pocs vestigis que quedaven del règim colpista dels nostres carrers".

A més de la retirada de la simbologia vigent, la Comissió d'Experts de la Memòria Històrica de Llíria ha proposat "tota una sèrie d'accions i activitats en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, per les quals l'Ajuntament edetà ha rebut el premi al Bon Govern, en matèria de Divulgació i Protecció de Drets i Llibertats, que concedeix la Federació Valenciana de Municipis i Províncies".

next