Diari La Veu del País Valencià
La Llei del Joc busca protegir el jugador com a part dèbil malgrat les restriccions de la normativa estatal 

VALÈNCIA. El Consell ha recuperat la Llei del Joc en el punt en què la va deixar la passada legislatura. “No s’ha tocat ni una coma”, assegurava aquest divendres el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, després que el ple del Consell haja aprovat de nou el mateix projecte de llei que va quedar en l’aire a causa de l’avançament electoral. El motiu de fer-ho així és que la tramitació a les Corts puga tirar endavant tan prompte com es puga i substituir per fi l’anterior regulació, que data del 1988.

La nova llei reconeixerà “la protecció del jugador com a part dèbil de la relació” i manifesta la seua voluntat d’establir “una regulació a mig camí entre la llibertat d’empresa i de mercat i l’existència d’una activitat necessàriament subjecta a regulació i supervisió”.

Soler ha destacat els que considera els tres punts centrals de la normativa: l’obligació d’establir un control de menors a la porta; un enduriment de les sancions per als locals en els casos en què es vulnere la normativa vigent, i que una part important dels ingressos que se’n deriven vagen destinats a programes contra la ludopatia.

El control d’accés no es realitzarà sols als menors, sinó que la Generalitat també posarà a disposició dels locals el registre de persones amb problemes reconeguts de ludopatia a les quals no podrà deixar entrar. Per tant, aquesta mesura provocarà que les cases d’apostes hagen de destinar personal extra a controlar els accessos.

En cas que s’incomplisca la normativa, les sancions passen de ser considerades com greus a molt greus, la qual cosa involucra multes de més de 6.000 euros i un cessament de l’activitat de l’empresa que pot anar des dels 5 anys al seu tancament definitiu. A més, tot el que es recapte per aquest motiu –l’any passat van ser 500.000 euros– anirà destinat als programes contra la ludopatia.

Un altre tema que es tracta d’atallar és la situació de monopoli dels casinos. Amb la nova llei, els titulars passaran de poder obrir 7 sales apèndix per demarcació a poder obrir-ne només 2.

A més, s’inclouen per primera vegada en la legislació autonòmica sobre el joc les apostes en la pilota valenciana, que fins ara s’han estat jugant sense tindre cobertura legal. Per a açò s’estableix una tributació de l’1,5% –i no del 20% del règim general– sobre els ingressos nets, deduïts els premis satisfets als participants. Es tracta de la mateixa modalitat de tributació existent en altres autonomies per als esports tradicionals.

Limitacions de les competències estatals

Malgrat que la norma s’equipara amb les legislacions més avançades d’altres autonomies, també és cert que es veu limitada per les competències regulades per l’Estat. És el cas del joc en línia, ja que el projecte de llei s’atribueix la capacitat de regular-lo sempre que la central de l’empresa estiga ubicada en territori valencià, la qual cosa deixa fora la immensa majoria de plataformes d’apostes per Internet.

El mateix ocorre amb la publicitat del joc, cada vegada més agressiva i present en grans mitjans de comunicació i espectacles esportius de masses com ara el futbol. Poca cosa pot fer la legislació valenciana en aquesta matèria, més enllà d’allò que es va aprovar en la llei d’acompanyament dels pressuposts del 2018: que la Generalitat tancara l’aixeta de la publicitat institucional a aquells mitjans que publicitaren apostes i foren accessibles a menors.

D’altra banda, una vegada encetat el procés parlamentari, el PSPV, Compromís i Unides Podem hauran de resoldre també el tema de la distància entre cases d’apostes i centres escolars, a més de la distància entre els mateixos locals de joc depenent de la seua tipologia. Així mateix, hauran de dirimir si incorporen en el nou text legal les restriccions de publicitat institucional que ja havien sigut aprovades en la llei d’acompanyament.

Comparteix

Icona de pantalla completa