Diari La Veu del País Valencià
De les prestatgeries al carrer (i viceversa): la literatura catalana pren el centre de València per la Plaça del Llibre

VALÈNCIA. La plaça de l’Ajuntament de València es converteix, per un any més, en una gran llibreria al bell centre de la ciutat. Les últimes novetats editorials, diverses activitats literàries i escolars, i sengles homenatges per a Carme Miquel i per a Llorenç Jiménez tindran lloc en una nova edició de la Plaça del Llibre. En aquest seté aniversari de la cita editorial, la literatura en llengua pròpia ix de les llibreries al carrer per a arribar, així, a les prestatgeries dels lectors. De fet, segons afirma Jesús Figuerola, el president de la Fundació Full, una de les entitats organitzadores, actualment s’editen 8.000 llibres a l’any en català. Així, sumen més que els editats en altres llengües, com ara grec o finés.

Aquest dimecres s’ha presentat la propera edició de la Plaça del Llibre, que se celebrarà del 30 d’octubre al 3 de novembre. Una fira que, un any més, arriba “al cor dels lectors i de les ciutats”, segons ha explicat en la presentació de l’acte Carmen Amoraga, la directora general de Cultura i Patrimoni. L’esdeveniment, que va nàixer a porta tancada i sense suport institucional, ja porta quatre anys celebrant-se als carrers de la ciutat amb l’ajuda de les administracions públiques.

Enguany, aquesta llibreria a l’aire lliure durarà un dia més que en l’anterior edició i ocuparà encara més espai a la plaça de l’Ajuntament. Un dels senyals de la bona salut de la qual gaudeix el sector literari valencià és que aquesta fira literària repeteix edició a Alacant –on continua per quart any consecutiu– i s’estrena, per fi, a Castelló de la Plana.

Aquesta edició, en la qual participen 52 editorials, comptarà amb multitud de novetats literàries, segons ha explicat la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià –una de les entitats organitzadores–, Àfrica Ramírez. A més de presentacions de llibres, durant els quatre dies de festa literària també se celebraran taules rodones, tallers, recitals i concerts. Destaca, a més, l’espai de trobada Literary Market, que estarà situat a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Pel que fa a edicions anteriors, en la del 2018 van participar unes 15.000 persones i es van presentar aproximadament uns 50.000 exemplars.

La cita serveix com un punt de trobada de visibilització de la literatura en valencià i de la resta de l’àmbit lingüístic. Gemma Pasqual, escriptora i portaveu de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ha reivindicat la necessitat de polítiques transformadores i valentes per a enfortir el sector però ha reconegut que els autors, en els últims anys, estan rebent “més suport que mai”. L’afloriment de noves promeses literàries i obres es trasllada, també, en “l’empoderament de les escriptores”, cada vegada més visibles als títols literaris.

Així mateix, un any més la Plaça del Llibre reforça la seua relació amb les escoles: més de 700 alumnes visitaran durant els quatre dies el festival literari, amb activitats infantils, contacontes i animacions. A més, segons ha explicat Vicent Font, el president de l’Escola Valenciana, també es promocionaran tallers amb el Voluntariat pel Valencià i amb la Fundació Sambori, perquè, al seu judici, “sense escriptura no hi ha lectura”.

Per la seua banda, el president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, ha volgut fer la vista enrere en la (curta) trajectòria de la Plaça del Llibre: set anys on “el xiquet s’ha fet gran”. La cita, a més, serveix d’agent promotor cultural fora de les portes de llibreries, ajuda a exhibir el gran fons literari valencià i permet als llibreters “crear indústria” i, sobretot, “cultura”.

Com a novetat, també, per a aquesta edició, els organitzadors i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València han llançat un concurs de microrrelats a Twitter amb l’etiqueta #EMTalaPlaça19. Els participants hauran de continuar en una piulada el fragment del llibre L’oblit, de Jaume Pérez Montaner. Els premis es lliuraran el pròxim 30 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa