Diari La Veu del País Valencià
Letònia, Malta i Eslovàquia voten aquest dissabte en les eleccions europees

BARCELONA. La ciutadania de Letònia, Malta i Eslovàquia vota aquest dissabte en les eleccions europees. Ho fa després que dijous el Regne Unit i Holanda donaren el tret d’eixida a aquests comicis, seguits per Irlanda, que va fer-ho aquest divendres, i per la República Txeca, que permet als seus habitants votar durant dos dies.

Els 21 estats restants exerciran el seu dret a vot diumenge. El darrer país que dipositarà les paperetes a les urnes serà Itàlia, on els col·legis electorals romandran oberts fins a les 23.00h.

La previsió és que els primers resultats s’anuncien a partir d’eixa hora. Al voltant de les 23.15h, l’Eurocambra farà pública una projecció del nou hemicicle basant-se en els resultats oficials en 18 estats membre, enquestes a peu d’urna en 8 i intencions de vot en 2 més.

Les eleccions al Parlament Europeu són els comicis transnacionals més grans del món. Un total de 427 milions de ciutadans dels 28 estats membre estan cridats a les urnes. Per aquest motiu, es preveu que el recompte de vots s’allargue durant tota la matinada en els diferents països.

Estimacions i enquestes a peu d’urna

Les primeres dades que l’Eurocambra facilitarà diumenge es publicaran al voltant de les 18.00h. Serà una estimació de resultats per a set estats: Àustria, Xipre, Alemanya, Grècia, Irlanda, Malta i els Països Baixos. Es basarà en enquestes a peu d’urna o similars publicades als estats membre i recollides per l’empresa Kantar.

Les següents dades seran les estimacions per a Bulgària i Croàcia, cap a les 19.00h, a les quals s’afegiran les d’Espanya, França i Dinamarca a les 20.00h.

Amb aquests primers resultats orientatius, el Parlament Europeu farà una primera projecció de l’hemicicle a les 20.15h. Serà un primer agregat de dades que permetrà veure la possible configuració de la cambra, però basant-se únicament en enquestes a peu d’urna i dades no oficials en aquests 12 països i en la intenció de vot en els altres 16 estats de la UE.

A les 21.00h es publicaran estimacions de Polònia, Portugal, Romania i Suècia i, un quart d’hora després, repetint el mateix patró que abans, es farà una primera actualització de la projecció de l’hemicicle amb les dades disponibles fins al moment. A les 22.15h es farà una segona actualització de la projecció incloent-hi les dades de Finlàndia.

Primers resultats reals

Els primers resultats podran anunciar-se a partir de les 23.00h, una vegada els darrers col·legis electorals a Europa hagen tancat les seues portes, tal com estableix el reglament europeu.

Així, serà cap a les 23.15h quan l’Eurocambra farà pública la primera projecció del nou hemicicle basant-se ja en els resultats provisionals reals en alguns estats membre.

Concretament, la primera projecció es basarà en els resultats provisionals en 18 estats membre –entre els quals hi ha l’espanyol–, les estimacions en 8 estats i les intencions de vot a Letònia o el Regne Unit.

Criteri de distribució d’escons als grups

Tant en les projeccions basades en enquestes a peu d’urna com en els resultats provisionals, el Parlament Europeu distribuirà els escons d’acord amb els grups parlamentaris actuals.

Això vol dir que, per exemple, Lliures per Europa estarà dins del grup dels liberals d’ALDE –tot i l’expulsió del PDeCAT del partit europeu– i Ara Repúbliques apareixerà amb els Verds/ALE, mentre no es comunique formalment una intenció contrària. Pel que fa als escons de la llista d’Unides Podem, s’adjudicaran als grups precedents dels diputats.

Les formacions que ara no tenen representació a la cambra i que preveuen entrar-hi, com ara Renaissance–la llista de Macron– o Vox, s’assignaran a la categoria ‘altres’.

Comparteix

Icona de pantalla completa