Diari La Veu del País Valencià
Les manifestacions per la sentència del procés s’estenen per tot Catalunya i obliguen a cancel·lar 20 vols al Prat

BARCELONA. Les primeres manifestacions contra la sentència de l’anomenat cas Procés han provocat aquest dilluns talls en diverses carreteres i vies catalanes. Les protestes per la decisió judicial s’han succeït –i continuen ocorrent– no només a Barcelona, sinó també a les principals ciutats catalanes i en nombrosos pobles.

Treballadors dels consistoris s’han manifestat en diverses localitats a la porta dels ajuntaments junt amb la ciutadania per a protestar davant una sentència que consideren injusta. En aquesta línia, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència insten els ajuntaments a aturar l’activitat institucional durant 72 hores. En aquests tres dies, demanen als alcaldes que convoquen un ple extraordinari per a aprovar una moció en resposta a la sentència del judici del procés.

La sentència també ha sacsejat l’activitat parlamentària catalana. De fet, s’han desconvocat totes les comissions o ponències previstes, excepte una que no havia caigut de l’ordre del dia però que no s’ha pogut celebrar per falta de diputats.

Protestes al Prat

La major protesta, però, té lloc a l’aeroport del Prat, ja que els vora 25.000 manifestants que aquest matí es concentraven a la plaça Catalunya en senyal de protesta s’han dirigit cap a l’aeroport –en transport públic fins que s’ha suspés, en vehicles particulars o fins i tot a peu– de manera que han donat resposta a la crida feta per Tsunami Democràtic, que instava a col·lapsar la T1.

La crida del moviment demana començar un ”cicle de mobilitzacions de desobediència civil no violenta” i, per això, demana als manifestants seguir ”en peu de pau”. Per a no tindre problemes per a accedir a la terminal, s’estan fent arribar bitllets d’avió als manifestants que es desplacen al Prat.

Aquestes protestes ja han causat la cancel·lació d’una vintena de vols, segons ha informat Aena, que inicialment havia desvinculat les afectacions a la protesta convocada per Tsunami Democràtic. Alguns dels avions que no s’han pogut enlairar tenien destí a Madrid, Santander, Menorca, Eivissa i París. El personal d’atenció al client de les diverses companyies aèries recomana als passatgers afectats que no isquen de la zona d’embarcament i que esperen dues hores per a veure com evoluciona la situació. Per la seua banda, els Mossos d’Esquadra han recordat que “accedir a les zones restringides dels aeroports constitueix un delicte greu” i han demanat als ciutadans que seguisquen les indicacions “policials en tot moment”.

Segons han informat fonts policials a l’ACN, la policia ha carregat contra els manifestants concentrats als accessos exteriors de l’aeroport per la forta pressió que els concentrats estaven fent a la línia policial. L’actuació ha buscat evitar el risc que accediren “violentament” a l’interior de l’aeroport des de la planta 0 de l’aeroport, concretament, a la zona d’aparcament dels taxis. Segons les mateixes fonts, la maniobra ha servit per a “guanyar espai i seguretat”.

El transport aeri no ha sigut l’únic afectat. Els manifestants han tallat diverses carreteres, autovies i autopistes, i han tallat vies de tren i AVE. El trànsit es restableix a poc a poc en algunes carreteres però continua tallat en d’altres.

Protestes a Barajas

Des del moviment Tsunami Democràtic també han anunciat que 1.200 cotxes s’han concentrat en els accessos de la T1 de l’aeroport d’Adolfo Suárez-Barajas a Madrid. Més d’un miler de cotxes han eixit durant aquest matí de Catalunya per a portar les protestes fins a la capital de l’estat espanyol.

Segons ha explicat l’entitat en un comunicat, amb aquesta acció pretenen traslladar “les conseqüències de la repressió i de la manca de diàleg” al nucli de l’estat per a fer evident que el conflicte “no afecta només Catalunya”. Així, han volgut fer “un crida” a tots els ciutadans de Madrid per a mobilitzar-se i col·lapsar els accessos a l’aeroport desplaçant-se a marxa lenta amb els seus vehicles.

Protestes universitàries

Les protestes han arribat les facultats també. Centenars d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona s’han concentrat a la plaça Cívica del campus de Bellaterra, on han titllat de “desproporcionada” i “injusta” la condemna, segons ha assegurat a l’ACN Anabel Belen Flamit, portaveu de la Coordinadora de l’Assemblea de Facultats (CAF) de la universitat. Des del campus de Bellaterra, està previst que es desplacen cap a Barcelona per a participar en les mobilitzacions convocades.

D’altra banda, més d’una cinquantena d’estudiants i treballadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) s’han concentrat a les portes del Campus Catalunya aquest dilluns, on han protagonitzat una xiulada, una cassolada i una assentada per mostrar el seu rebuig a la resolució judicial. Durant la protesta, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha llegit un manifest. Ara, tenen previst sumar-se a les mobilitzacions organitzades pels CDR.

Treballadors i estudiants de la Universitat de Girona també s’han concentrat en protesta a la sentència i han tallat el carrer de Pompeu Fabra.

Per part seua, els rectors de les universitats públiques catalanes han expressat la seua “indignació” per la situació que es viu a Catalunya, així com la seua “preocupació” per les circumstàncies personals dels líders independentistes presos.

Suport als condemnats

D’altra banda, una desena de persones s’han concentrat a la presó de Mas d’Enric al Catllar (Tarragonès) per donar suport a Carme Forcadell i expressar el seu rebuig a la sentència. Són avis del municipi de Valls, que hi fan concentracions setmanals, alguns d’ells visiblement afectats per la sentència. Altres han fet sonar els clàxons del vehicle, si bé en un ambient molt tranquil que contrasta amb les nombroses accions de protesta convocades pel territori tarragoní.

També, una quarantena de persones, entre les quals hi ha diversos funcionaris de la presó de Figueres, s’han concentrat aquest migdia a l’exterior del Puig de les Basses per donar suport a Dolors Bassa.

Comparteix

Icona de pantalla completa