Les Corts rebutgen la petició de Compromís i Unides Podem de demanar una nova DIA del port de València

El PSPV instava a fer una modificació del text de la PNL per a sumar-se a la petició presentada pels seus socis de govern
12 novembre 2019 14:50h
Imatge d'arxiu del port de València. / APV

VALÈNCIA (Europa Press). Compromís i Unides Podem s'han quedat sols aquest dimarts a les Corts en la seua defensa d'instar el govern espanyol a realitzar "una anàlisi ambiental integral del projecte modificat d'ampliació nord del port de València" i a l'Autoritat Portuària de València (APV) a "tindre en compte" els resultats en aquestes obres.

Tots dos grups han presentat en la Comissió d'Obres Públiques una iniciativa que no ha comptat amb el suport de la resta de grups. El PSPV havia plantejat una esmena que plantejava substituir el text original per la petició al Ministeri perquè garantisca "l'estricte compliment de la normativa vigent en matèria mediambiental en relació amb l'ampliació del port" i el PP una altra demanant l'acceleració de les obres. Cap ha sigut acceptada per Compromís i Unides Podem.

En concret, aquestes dues formacions demanaven que aquesta anàlisi integral incloguera "totes les actuacions territorials derivades i vinculades a la viabilitat econòmica de l'ampliació, tenint en compte les condicions actuals d'emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial derivades de la normativa vigent".

Justifiquen aquesta petició de nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) en què la que existeix data del 2007 i es va pronunciar de manera favorable al projecte que es va proposar en el seu moment. Ara, assenyalen, hi ha "una modificació substancial" del projecte que "afecta la ubicació de la terminal de contenidors, eliminació d'un contradic, prolongar 500 metres l'actual dic d'abric, el canvi de localització del canal d'accés i de la zona de dragatge".

Per això, consideren que les conseqüències del projecte d'ampliació modificat "no han sigut avaluades ni són equiparables a les de l'alternativa constructiva aprovada".

A més, segons Compromís i Unides Podem, l'APV ha explicat que la terminal de contenidors necessita per a ser viable un accés viari diferenciat pel nord i la DIA existent "no avalua els impactes sobre la contaminació de l'aire i vinculats al trànsit rodat".

D'altra banda, indiquen que el context jurídic de protecció i planificació territorial ha canviat "substancialment" des de l'aprovació d'aquesta DIA, ja que s'han aprovat la de Llei de l'Horta o el PAT de l'Horta o el Pativel, ni s'havia declarat la situació d'emergència climàtica, que hauria de tindre's en compte en el disseny de les polítiques de transport i territori.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next