Les Corts demanen per unanimitat que s'impulse el Pla de Rodalia

El Consell haurà de demanar al govern espanyol que els Pressuposts de l'Estat del 2020 incloguen les quanties necessàries per a executar el pla i resoldre les incidències que afecten els usuaris dels ferrocarrils
12 novembre 2019 17:30h
La proposta, presentada pel PP encara que finalment s'ha consensuat una redacció amb els partits del Botànic, ha sigut defensada aquest dimarts pel diputat popular Miguel Barrachina. DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EFE). La comissió d'Obres Públiques de les Corts ha acordat per unanimitat que el Consell inste el Ministeri de Foment a impulsar el Pla de Rodalia, consignant en els Pressuposts de l'Estat del 2020 les quanties necessàries per a executar-lo i resoldre les incidències que afecten els usuaris.

La proposta, presentada pel PP encara que finalment s'ha consensuat una redacció amb els partits del Botànic, ha sigut defensada aquest dimarts pel diputat popular Miguel Barrachina, qui ha recordat que el 2017 es va aprovar un pla dotat amb 1.436 milions d'euros fins a l'any 2022.

Barrachina ha assenyalat que la xarxa de Rodalia valenciana es caracteritza per "un problema estructural històric, d'envelliment de tota la maquinària, i per una recent i creixent impuntualitat", i ha demanat que es deixe de criticar els governs del PP i es faça alguna cosa, perquè el servei que presta el govern socialista és "lamentable".

El diputat socialista Michel Montaner ha criticat "l'atreviment" del PP d'exigir que es faça "en un any" el que el govern de Rajoy va ser "incapaç" de fer en "set anys", i ha defensat que, amb l'actual ministre de Foment, José Luis Ábalos, ja s'estan executant mesures d'eixe pla.

La diputada de Compromís Belén Bachero ha lamentat que "sembla que tota la culpa del que falla en els ferrocarrils" és de l'actual govern, quan "la desfeta" i el "nefast" servei actual està causat perquè any rere any no s'ha invertit el necessari.

Per part d'Unides Podem, Estefanía Blanes s'ha mostrat convençuda que el nou govern espanyol serà un executiu "germà en pluralitat i progrés" i, en conseqüència, seran ateses i escoltades les demandes valencianes.

El diputat de Ciutadans Carlos Gracia ha lamentat que les huit línies de Rodalia valencianes, que compten amb més de 424 trens i 422 quilòmetres de via, presenten una "important saturació" i donen un servei "antiquat" i amb "greus mancances".

Finalment, la síndica de Vox, Ana Vega, ha qualificat de "notori" l'incompliment d'eixe Pla de Rodalia, i ha donat suport a la proposta perquè hi haja transparència en el seguiment de la seua execució i els valencians tinguen una xarxa ferroviaria "moderna i adequada" a les necessitats.

next