Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanen que es reduïsca el pes de l’Estat en el Consell de Política Fiscal i Financera

VALÈNCIA. Les Corts han aprovat aquest dijous demanar al Consell que inste el govern espanyol a modificar la normativa del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a reduir el pes del Ministeri d’Hisenda en les decisions d’aquest òrgan, que s’encarrega de deliberar junt amb les comunitats autònomes les qüestions relatives al finançament i la política pressupostària.

En l’actualitat, el reglament del CPFF preveu que el Ministeri dispose del mateix nombre de vots que tota la resta de comunitats autònomes, a més de disposar del vot de qualitat. Aquesta relació de forces és la que li va permetre a l’exministre Montoro aprovar els seus objectius de dèficit durant els anys posteriors a la crisi econòmica tot i tindre a una majoria d’autonomies en contra.

La proposta ha sigut presenta per Compromís en forma d’una esmena de substitució a l’anterior Proposició No de Llei (PNL) que tenia registrada, amb la qual pretenia forçar al PSPV a posicionar-se en les Corts davant el bloqueig del finançament per part de Sánchez i sumar als socialistes a la demanda d’una convocatòria urgent del CPFF.

No obstant això, ara que Montero ha confirmat que el nou escenari de repetició electoral li permet lliurar els pagaments relatius a les bestretes del finançament, la PNL de Compromís ha sigut modificada. En el seu primer punt demana que el CPFF es convertisca “en un òrgan multilateral de decisió efectiva sobre aspectes financers i fiscals, tot i equilibrant la seua composició per a reduir el del govern central”. A més, exigeix que es garantisca la celebració, com a mínim, de dues reunions anuals ordinàries, ja que amb l’actual bloqueig polític ja fa més d’un any que no es convoca.

Aquesta iniciativa també incorpora altres dos punts que Compromís ja incloïa en la seua anterior PNL. Un d’ells és que s’articulen “de manera immediata” els mecanismes anunciats per Hisenda per a transferir els lliuraments a compte retinguts i que es deslliuren aquests pagaments de la llei de pressuposts generals de l’Estat –perquè la circumstància que el govern espanyol es trobe en funcions no puga servir per a bloquejar-los, com ha ocorregut en els últims mesos–.

L’últim punt és que s’avance “en la reforma immediata del sistema de finançament”. En aquest aspecte, el nou text incorpora que aquesta reforma s’ha de fer d’acord amb les recomanacions dels experts nomenats per les Corts en desembre de 2017. Unes recomanacions que preveuen la transferència del 70% de la recaptació de l’IVA i dels imposts especials per a finançar a través d’un fons bàsic els serveis públics fonamentals, entre altres mesures. A més, es demana l’aprovació de “mecanismes temporals de compensació” mentre la reforma no es produïsca.

La iniciativa ha sigut aprovada gràcies als vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i el PPCV, mentre que Ciutadans s’ha abstingut i Vox ha votat en contra. Els populars, que han vist com una PNL similar presentada per ells mateixos va ser rebutjada aquest dimecres, han votat a favor tot destacant “la debilitat” de Compromís per haver canviat la seua proposta inicial, que demanava una convocatòria urgent del CPFF, però els partits del Botànic consideren que la repetició electoral del 10N fa que no tinga sentit demanar-ne ara la convocatòria.

Comparteix

Icona de pantalla completa