Diari La Veu del País Valencià
Les bandes juvenils, aire fresc per al 43é Certamen de la Diputació de València

VALÈNCIA. El Palau de la Música de València acull els dies 18 i 19 de maig el Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València, amb la presència de 13 societats musicals de la demarcació de València. Enguany, dues bandes juvenils participen en la competició en diferents seccions, un fet que no sol ser massa habitual i que aporta aire fresc a l’envit bandístic de la corporació.

El director del Palau de la Música, Vicent Ros; el Diputat de Cultura, Xavier Rius; el cap de servei de Cultura, Josep Vidal; el vicepresident de la Federació de Societats Musicals, Roberto Escobar, i l’assessor musical de la Diputació, Pablo Sánchez Torrella, han presentat aquest dimecres el certamen en un acte al qual ha assistit la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.

Vicent Ros ha desitjat que aquesta edició siga un èxit tant de públic com artístic i ha volgut incidir que: “Un any més tornem a acollir aquest certamen, que, juntament amb el nostre, l’Internacional Ciutat de València, són dels més importants a nivell nacional i situen la nostra ciutat com a referència del món bandístic”.

Les diferents seccions en les quals poden concursar les societats musicals venen determinades pel seu nombre de participants sobre l’escenari, que van des de la quarta secció –amb un mínim de 40 músics– a la més nombrosa, la d’especial –amb un màxim de 110 músics–. Les actuacions dels dos dies començaran a les 10.30 hores i a les 17.00, en funció del nombre de músics.

Programa d’actuació

La 43a edició del Certamen de bandes de la Diputació de València comença aquest dissabte a les 10.30 hores amb la participació de les agrupacions de la Quarta Secció.

L’Agrupació Musical Jove de Manuel obri el programa d’actuació, que seguirà amb la Societat Artística i Cultural Unió Musical de Benetússer. La secció acabarà amb la participació de la Unió Musical d’Algímia d’Alfara. Les tres formacions interpretaran com a obra obligada Sait, de Rafael Giner.

Dissabte de vesprada se celebrarà la Segona Secció, que comptarà amb l’actuació de la Unió Musical Santa Cecília de Canals, l’Associació Cultural Tot per la Música d’Ontinyent i el Centre Instructiu Musical Santa Cecília de Iàtova. Les agrupacions hauran d’executar com a obra obligada el Díptico sinfónico, de Salvador Chuliá Hernández. Com a banda invitada actuarà La Valenciana, la societat musical del País Valencià a Barcelona.

La jornada de diumenge la inauguraran les bandes participants en la Primera Secció, on només participarà la Banda Juvenil de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera. La formació de joves músics celebra aquest any el 40é aniversari de la seua creació al si de la societat musical de Cullera, motiu pel qual, amb direcció d’Enrique Sapiña, l’agrupació competirà en aquesta categoria, on enguany només hi ha una sola banda inscrita, que haurà d’interpretar com a obra obligada Los cuatro jinetes del apocalipsis, d’Hugo Chinesta.

Diumenge de matí, el Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios serà l’única banda que competirà en la màxima categoria d’aquest Certamen de la Diputació de València. L’agrupació haurà d’interpretar com a obra obligada 1889 La Filarmónica, de José Salvador González.

La jornada dominical acabarà, ja en torn vespertí, amb la celebració de la Tercera Secció, on actuaran la Unió Musical de Xeraco, la Societat Joventut Musical de Quart de les Valls, la Banda Jove de la Unió Musical Municipal de Godelleta, l’Associació Musica Jove de Benimaclet i l’Agrupació Musical Font de Sant Lluís, de València. Les cinc agrupacions interpretaran com a obra obligada Via augusta, de José María García.

Comparteix

Icona de pantalla completa