L'atur es redueix en 542 persones al mes d'octubre

En comparació amb l'any passat, hi ha 7.779 aturats menys al País Valencià
5 novembre 2019 09:10h
El País Valencià lidera l'augment en l'afiliació a la Seguretat Social. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'atur s'ha reduït en 542 persones al mes d'octubre, xifra que suposa una caiguda del o,15% respecte al mes de setembre. Amb aquestes dades, la valenciana es converteix en l'única autonomia en la qual s'ha reduït el nombre d'aturats al mes d'octubre.

En els últims 12 mesos, l'atur ha caigut en 7.779 aturats al País Valencià, el que suposa una reducció del 2,09% segons les dades fetes públiques aquest dimarts pel Ministeri de Treball, que xifra el total d'aturats en 364.314.

"Som l'única autonomia, junt amb Ceuta, on ha baixat l'atur, mentre que a la resta d'Espanya ha augmentat d'una forma molt important", ha valorat el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu. Així, ha considerat que es tracta d'unes dades "moderadament positives, que milloren la situació en la pràctica totalitat dels sectors".

De manera especial, Nomdedéu ha ressaltat la bona evolució de la construcció (-2,56%) i de l'agricultura (-2,22%), aquesta última concentrada, segons el director de Labora, "en bona mesura a la comarca de la Ribera Alta i fruit de l'activació de la campanya de recollida de la taronja".

No obstant això, el responsable d'Ocupació ha lamentat que les dades, en el cas de les comarques d'Alacant, han sigut negatius (+1,43%), impulsats pel pitjor comportament del sector serveis a les comarques de la Marina Alta i Baixa, i l'Alacantí, "on va esgotant-se l'impuls de la campanya d'estiu".

"També cal apuntar, que una vegada més, les dades presenten un biaix de gènere important, i la reducció de l'atur és més intensa en els homes que en les dones, i també els joves han presentat una evolució lleugerament negativa –possiblement fruit de les persones que van acabant els estudis a setembre i s'incorporen ara al mercat Laboral–", ha indicat.

Finalment, Nomdedéu ha assenyalat que es tracta d'unes dades que des de la Generalitat i des de Labora "considerem moderadament positives, però que ens indiquen també que encara queda molt de treball per a fer en diferents àmbits".

Al respecte, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat les dades com "molt positives per a la Comunitat Valenciana", tot i les "dificultats" que hi ha. El president s'ha expressat en aquests termes abans d'assistir a la reunió del Consell Rector de la Confederació de Cooperatives valencianes.

En l'àmbit estatal, el nombre d'aturats registrats en les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació en els últims dotze mesos s'ha reduït en 77.044 persones, situant el ritme de disminució interanual en el 2,37%.

A l'Estat, el nombre d'aturats ha pujat a l'octubre en 97.948 persones en relació amb el mes anterior. Aquesta xifra situa el nombre de persones en atur en 3.177.659, la xifra més baixa en un mes d'octubre des de l'any 2008.

Així, l'atur va baixar en tots els sectors excepte en Serveis, on va augmentar en 1.151 persones fins als 252.907 aturats. Per contra, la major reducció es va produir en Construcció, amb 724 aturats menys, fins als 27.581; Indústria, amb 640 aturats menys, fins als 48.418; Agricultura, amb 271 aturats menys, fins als 11.955, i el col·lectiu de persones que no tenien una ocupació anterior, amb 58 aturats menys fins als 23.453.

A més a més, a l'octubre es van formalitzar 223.418 contractes al País Valencià, 33.744 més que el mes anterior, la qual cosa suposa un creixement del 17,79% i, en termes interanuals, 521, un 0,23% més. Dels 223.418 contractes, 26.550 són indefinits i la resta, 196.868, temporals.

Afiliacions a la Seguretat Social

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social va augmentar en 38.646 cotitzadors a l'octubre, un 2,05%, respecte al mes anterior, segons les dades donades a conéixer aquest dimarts pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. La xifra total d'afiliats va ser d'1.924.934, la qual cosa suposa 48.874 cotitzadors més que a l'octubre de 2018 i un increment del 2,61%.

Del total d'afiliats a la Seguretat Social al País Valencià, el gruix –1.566.399– pertany al Règim General, dels quals 54.347 s'inclouen en el sistema especial del sector agrari i 31.111 en el de la llar. Quant a la resta de cotitzadors valencians, 351.493 són autònoms i 7.042, treballadors del mar.

Estacionalització de l'ocupació

Per a CCOO PV, es tracta d'una escassa reducció de la desocupació, en un mes típic de pujada d'atur en el sector serveis en finalitzar la campanya estival. De fet, el sindicat explica en un comunicat que el sector serveis pateix un gran augment en el nombre de persones desocupades. De les 364.314 persones en atur registrades al País Valencià, 252.907 pertanyen al sector serveis, és a dir: el 69,4% de persones en desocupació són d'aquest sector. 

Per tant, lamenten que es continue amb un mercat laboral cíclic marcat per l'estacionalitat. El País Valencià aglutina l'11,5% de les persones desocupades de tot l'Estat i és la tercera autonomia quant a volum de desocupació, per darrere d'Andalusia (que aglutina el 24,8%) i Catalunya (el 12,2%).

El nombre de contractes registrats a l'octubre és de 223.418, la qual cosa suposa un augment respecte al mes anterior en 33.744 contractes, de manera que pràcticament tot l'increment és de contractes temporals. De la totalitat de contractació del mes d'octubre, 196.868 contractes són temporals i tan sols 26.550 són indefinits.

Des d'UGT destaquen que aquest mes d'octubre tanca amb descensos de l'atur, concentrats entre la població major de 25 anys i les dones (encara que aquestes continuen representant el 60% del total de població aturada registrada). En aquest sentit, asseguren que les xifres són conseqüència del moment estacional i que continuen mantenint les mateixes característiques de sempre: bretxes de gènere, intergeneracionals i territorials. Major presència de l'atur de molt llarga duració (de més de 4 anys) que afecta sobretot dones i persones majors de 50 anys.

Per això, Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere d'UGT PV considera que, "per desgràcia, les polítiques dissenyades per a lluitar contra aquestes situacions no aconsegueixen atallar-les", i afegeix que "els últims informes del servei públic d'ocupació registren dades preocupants, ja que no donen resposta a les bretxes de gènere i intergeneracionals, que no solament persisteixen, sinó que en alguns casos s'observa un cert engrandiment".

Finalment, des de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) realitzen una valoració positiva però prudent de les dades d'atur i afiliació corresponents al mes d'octubre del 2019. Positiva, perquè l'atur ha baixat i perquè el País Valencià lidera l'augment en l'afiliació a la Seguretat Social.

No obstant això, apunten que aquests registres no han de portar-nos a interpretacions superficials ni a l'autocomplaença. L'evolució de les dades de l'atur evidencia que l'alentiment de l'economia s'està accelerant i que la baixada de l'atur s'està produint a taxes més reduïdes.

De fet, en taxa anual, únicament la demarcació de València manté una baixada de l'atur més dinàmica que la mitjana estatal. A la d'Alacant se situa per davall i a la de Castelló ja registra un 0,07% d'aturats més que fa un any.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next