Diari La Veu del País Valencià
La Vila Joiosa recupera la calçada romana que connectava amb Alacant

ALACANT. La Vila Joiosa han recuperat un tram de la calçada romana que connectava la ciutat amb Alacant. Es tracta del descobriment i la restauració de 8,5 metres de la via romana que ja es poden contemplar en el seu estat original i que enllaçaven fa 2.000 anys les antigues ciutats d’Allon i Lucentum (la Vila Joiosa i Alacant, respectivament).

El treball dels experts del museu municipal Vilamuseu ha sigut el que ha permés el descobriment d’aquesta antiga via que data del segle I dC. L’edil de Patrimoni Històric, Xente Sebastià, ha destacat “l’immens valor que té el conjunt arqueològic” que, al seu judici, “ve a reforçar el catàleg de patrimoni històric” de la localitat i la converteix en la “capital arqueològica del mediterrani peninsular del sud”.

“En pocs llocs es pot contemplar i gaudir de la calçada romana en el seu estat original. Estem davant la millor conservada de les tres calçades imperials que hem trobat en el nostre terme municipal”, ha afirmat Sebastià. La troballa el 2017 de les peces que conformen la calçada va ser fortuïta i es va produir en un solar on estava prevista la construcció d’habitatges.

En les últimes setmanes, aquesta calçada s’ha restituït pedra a pedra per a poder representar aquesta construcció romana. En total, s’ha aconseguit reconstruir un tram de la calçada romana de 8,5 metres de longitud, situada en la posició i orientació original exacta. Així mateix, l’eix viari compta amb una amplària de catorze peus romans –4,20 metres–, espai suficient per al trànsit de dos carros en paral·lel.

L’edil de Patrimoni ha explicat que, quan acabe la construcció de l’edifici d’habitatges on es va produir el descobriment, es completarà la seua exhibició amb panells interpretatius accessibles per als usuaris de cadires de rodes i les persones sordes, amb discapacitat visual o cognitiva. També es realitzarà un gran mural de grafit en el mur de l’edifici en construcció al qual s’adossen les restes, que mostrarà el paisatge de fons de la calçada en època romana imperial.

Segons els experts de Vilamuseu, la calçada restituïda es va construir en el segle I dC, és a dir, en l’Alt Imperi romà i moment d’esplendor de l’antiga Allon, la ciutat romana de la Vila Joiosa. Les investigacions històriques i arqueològiques han confirmat que va ser a la fi d’aquell segle quan es van remodelar tots els camins d’entrada a la ciutat d’Allon.

Aquest impuls urbanístic ve derivat de la concessió de la categoria de municipi entre els anys 73 i 74 dC per part de l’emperador Vespasià a la ciutat d’Allon. Les restes restituïdes mostren com es va construir la calçada fa 2.000 anys de forma molt similar a les carreteres actuals, amb un mur de fonamentació lateral format per pedres travades amb fang que servien per a reforçar la part més sensible als escolaments derivats de les pluges.

Comparteix

Icona de pantalla completa