La 'plantà' de més de 700 monuments dona pas als dies grans de les Falles 2019

A partir de divendres les comissions falleres exhibeixen les seues obres, els premis de les quals es coneixeran aquest cap de setmana
14 març 2019 13:30h
El dissabte, a les 8.00 hores, es durà a terme la 'Plantà' de totes les falles grans. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La plantà oficial dels 764 monuments fallers, grans i infantils, que a partir d'aquest divendres exhibiran les 382 comissions falleres integrades en la Junta Central Fallera (JFC) de València, entre elles totes les de la capital valenciana i les de Mislata, Quart de Poblet, Xirivella i Burjassot, localitats de la seua àrea metropolitana, donarà pas als dies grans de les Falles del 2019, segons les dades d'aquest organisme.

Als monuments d'aquestes comissions se sumaran els de la resta de falles de la demarcació de València i les de les poblacions alacantines i castellonenques que també celebren les festes en honor a Sant Josep. Així, aquest divendres, a partir de les 9.00 hores i amb la plantà dels monuments infantils, arrancarà el gruix de la setmana fallera, que es desenvoluparà fins al pròxim 19 de març.

El dissabte, a les 8.00 hores, es durà a terme la plantà de totes les falles grans, encara que la major part dels ninots centrals i principals de les comissions llueixen ja des de fa dies als carrers.

El pas previ a la Plantà serà la clausura de l'Exposició del Ninot Infantil aquest dijous a les 17.00 hores, després de la qual es donarà a conéixer el nom del ninot infantil que se salvarà del foc enguany. El tancament de l'Exposició del Ninot dels monuments majors tindrà lloc aquest divendres, també a les 17.00 hores, i a continuació es coneixerà el ninot gran que s'indultarà i no es prendrà al foc en la nit de la Cremà.

Amb aquests actes es donarà el tret d'eixida a cinc intenses jornades festives durant les quals fallers, veïns i turistes gaudiran de mascletaes i de castells de focs artificials, de l'ofrena de flors a la patrona dels valencians, la Mare de Déu dels Desemparats, i de cercaviles entre altres actes. El programa faller de 2019 té com a principals protagonistes a les falleres majors de València d'enguany, la jove Marina Civera i la xiqueta Sara Larrazábal.

Les falles premiades

Els premis als monuments infantils es coneixeran aquest divendres a la vesprada després que els jurats de cada secció els hagen recorregut i emés el seu veredicte. En el cas de les comissions que integren la JCF, aquests guardons es recolliran dissabte a la vesprada, a partir de les 16.30 hores, en la tribuna instal·lada en la plaça de l'Ajuntament de València.

Les distincions als monuments grans de les comissions dependents de la JCF es coneixeran dissabte, també després que els jurats de cada secció els hagen recorregut i emés la seua decisió. Aquests premis es recolliran diumenge, a partir de les 9.00 hores, en la tribuna habilitada per al seu lliurament davant el consistori de la capital valenciana.

next