La pirateria provoca 60.000 milions de pèrdues i la destrucció de 468.000 llocs de treball a Europa

Les falsificacions de roba, accessoris i cosmètics són els productes que fan perdre més guanys econòmics als sectors industrials de la UE
6 juny 2019 10:46h
A l'Estat, les pèrdues anuals provocades per les falsificacions i la pirateria es calculen en 6.700 milions d'euros. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Les pèrdues econòmiques anuals a causa de la falsificació i de la pirateria per als 11 sectors clau de la Unió Europea (UE) ascendeixen a 60.000 milions d'euros, segons l'estimació oferida aquest dijous, 6 de juny, per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) que té la seu a la ciutat d'Alacant.

En l'anàlisi actualitzada, les pèrdues globals suposen el 7,4% del total de les vendes en cosmètics i articles per a la cura personal; confecció, calçat i accessoris; articles esportius; joguets i jocs; joieria i rellotgeria, bosses de mà i maletes; música gravada; begudes espirituoses i vins; productes farmacèutics; pesticides, i telèfons intel·ligents, ha precisat l'EUIPO en un comunicat.

Atés que els fabricants legítims produeixen menys del que produirien si no existiren les falsificacions, i per tant donen treball a menys persones, l'anàlisi estima que en aquests sectors es perden fins a 468.000 llocs de treball en tota la UE.

L'informe precisa que, pel que fa a l'Estat, les pèrdues anuals provocades per les falsificacions i la pirateria es calculen en 6.700 milions d'euros, la qual cosa equival al 10,6% de les vendes en els 11 sectors. En el seu conjunt, el valor total de les vendes perdudes a l'estat espanyol equival a 146 euros anuals per cada ciutadà, segons l'anàlisi.

Aquestes dades són el resultat de la segona avaluació sectorial del cost econòmic de les falsificacions i la pirateria en sectors econòmics clau i que, segons recorda l'EUIPO, estan considerats vulnerables per l'incompliment dels drets de propietat intel·lectual. Així, l'estudi estima que des de la primera anàlisi del 2018, les vendes perdudes s'han reduït a la UE en tots els sectors estudiats, excepte en dos: confecció, accessoris i calçat, i cosmètics i articles per a la cura personal. 

A més, el sector de la confecció, el calçat i els accessoris és el major de tots els sectors estudiats en termes de volum de vendes i ocupació. Segons s'ha calculat, aquest sector ha registrat pèrdues en les vendes, en tota la UE, per un valor d'aproximadament 28.400 milions d'euros anuals, això és, el 9,7% de totes les vendes.

A l'Estat, les pèrdues en vendes en el sector de la confecció, el calçat i els accessoris a causa de la falsificació s'estimen en uns 3.800 milions d'euros a l'any, al voltant del 14,9% de les vendes.

Pel que fa al sector dels cosmètics i els articles de cura personal, segons l'informe, la presència de falsificacions en el mercat ocasiona pèrdues estimades en 7.000 milions d'euros a l'any en el sector dels cosmètics i les cures personals a la UE. Això equival al 10,6% de totes les vendes del sector. A l'Estat es calcula que les pèrdues en aquest sector ascendeixen a 839 milions d'euros, la qual cosa equival al 14,1% de totes les vendes del sector.

Respecte a tot això, el director executiu de l'EUIPO, Christian Archambeau, ha emfatitzat que Europa depén de sectors industrials com els 11 analitzats per al seu creixement i la creació d'ocupació. No obstant això, "segons els nostres estudis, la falsificació i la pirateria poden posar en perill aquest creixement i l'ocupació", ha recordat el responsable de la institució.

"Duem a terme aquesta anàlisi, així com el nostre corpus d'investigacions més extens, per a ajudar els responsables polítics a concebre solucions a aquest problema i als consumidors de la UE a ser conscients de les conseqüències econòmiques de la falsificació i la pirateria a un àmbit més ampli", ha argumentat.

next