La Nau, en perill de naufragi: les negociacions es congelen mentre Ribó i Gómez s'exigeixen lleialtat 

Els dos partits es demanen respectivament "confiança" i reafirmen la voluntat de fer govern de coalició, tot i que no posen data per a la pròxima reunió de les comissions
3 juliol 2019 06:00h
No hi ha data pactada per a reprendre les negociacions del 'Rialto'. / DANIEL GARCÍA-SALA 

VALÈNCIA. Paralitzades fins a nou avís les negociacions a l'Ajuntament de València. Aquest dimarts no s'ha produït cap avanç en una jornada d'intercanvi d'exigències de "lleialtat" per part del PSPV i Compromís, on cap de les dues formacions no avança en les seues posicions. Sandra Gómez demana a Compromís que faça gests de "confiança" i "sinceritat", i s'escuda en el suposat "engany" de les converses paral·leles entre l'alcalde, Joan Ribó, i la portaveu del PPCV a València, Maria José Català. Les converses es mantenen rígides en un escenari que no convida a cap expectativa que alguna formació s'atrevisca a iniciar el desgel.

Els socialistes asseguren que segueixen apostant per negociar un govern de coalició però han paralitzat les converses fins que es produïsquen aquests gests –que, d'altra banda, no entren a concretar– per part de Compromís. Mentrestant, els valencianistes insten el PSPV que decidisca si realment vol un govern de coalició. Al seu judici, tots els "oferiments" que s'han produït des de la coalició valencianista s'han vist "truncats" per la petició de la Vicealcaldia.

El debat, que s'havia anat tensat durant les últimes setmanes, va arribar a un dels seus punts àlgids dilluns. Les declaracions de Maria José Català al voltant d'unes converses informals amb l'alcalde sobre l'actualització dels salaris provocaven que el PSPV acusara Compromís de pactar un govern en solitari amb el PP. Tant els populars com els valencianistes desmentien les informacions.

De fet, l'alcalde explica que aquest suposat acord dels salaris era un document aprovat en la Junta de Govern Local on es determina que les retribucions estaran subjectes al fet que establisquen les lleis de pressuposts de l'Estat o lleis equivalents per al personal funcionari a partir de l'acord; una reunió de la Junta en la qual van participar els socialistes Sandra Gómez i Ramón Vilar. Joan Ribó també critica que es difonguen el que ell considera com a "notícies falses". Informacions que, d'altra banda, no es descarta que puguen haver-se produït de forma interessada per a intentar pressionar en la figura de la Vicealcaldia.

La portaveu del PP a la ciutat de València també es pronuncia en termes similars. Maria José Català assegura que, "evidentment", no té "res a negociar" amb Compromís, i també es remet a la proposta de la Junta de Govern i a la proposta aprovada sobre el personal eventual assessor. La candidata assenyala que no sap si el PSPV "no se n'adona, no se'n vol adonar o està en un moment d'histèria i nerviosisme".

El PSPV exigeix "lleialtat" i "confiança", però no concreta

Les alertes salten a migdia de dimarts quan Sandra Gómez convoca els mitjans en la seu del PSPV, convocatòria que es produeix al mateix temps que les comissions negociadores de les dues formacions es reunien en l'Ajuntament. En aquesta intervenció, on apareix envoltada dels seus companys de partit, Sandra Gómez demana a Compromís signes de "confiança" i "lleialtat". Tot i que referma el seu convenciment d'apostar per un govern de coalició, no dubta a atribuir a Compromís que són ells qui han de donar el primer pas.

No obstant això, no concreten en què han de traduir-se aquests gests. Suposadament, en el fet que accepten les seues peticions en el model de govern. És a dir, una estructura a imatge i semblança del Botànic –al qual se segueixen remetent– on les decisions en la Junta de Govern es prenguen al 50% i es compte amb onze àrees de govern, deu tinents d'alcalde, la vicealcaldessa i l'alcalde.

La candidata socialista també acusa que el que estan fent des de la formació valencianista és un "espectacle públic" i un "engany", per les suposades reunions "paral·leles", i afegeix que el que contingut tractat en les negociacions no és el mateix que els valencianistes expliquen a l'opinió pública. Així mateix, els socialistes no aclareixen si el supòsit de la Vicealcaldia continua sent un escull per les negociacions i acusen Compromís que està errant pel fet d'estar intentar governar en solitari pel pocs passos endavant que s'han donat durant les negociacions.

Compromís pregunta al PSPV si vol formar govern


L'última paraula la donen els valencianistes, que insten el PSPV que si tant afirma que vol aquest govern de coalició, que ho demostre. Compromís assegura que les afirmacions de Gómez, al mateix temps que acabava la reunió, deslegitimen el contingut de les reunions i el que s'ha tractat durant aquestes. La coalició valencianista destaca, sobretot, que els socialistes es mantinguen encallats en el càrrec que ha d'ocupar la seua portaveu.

Els valencianistes també fan un recull de tots aquells "oferiments" que han fet al PSPV. L'última, en la reunió de dimarts: celebrar una reunió setmanal en Alcaldia per a tractar els assumptes de govern, més enllà dels de la Junta de Govern. Segons han informat en un comunicat, també suposaria establir una comissió de seguiment del Pla de Govern que es reunisca cada sis mesos per a avaluar les polítiques públiques, a més de fer una calendarització d'assumptes pendents.

Els valencianistes reafirmen la seua "voluntat de conformar govern"; postura que, defenen, han demostrat amb la renúncia al model gerencial; amb l'ampliació de les àrees de govern de set a nou, i amb una figura de portaveu única per al PSPV, segons afirmen. Això sí, segueixen sense acceptar el model del PSPV –que, expliquen, no respectaria la proporció dels vots–. Tampoc la discutida figura de la Vicealcaldia, figura que insisteixen que no es va concretar en el pacte del Botànic i que tampoc no s'ha imposat en cap ciutat on s'ha arribat a acords entre les dues formacions. La incògnita ara se situa en qui dona el primer pas per a començar la dotzena reunió del futur govern de La Nau.

next