La Mesa del Congrés rebutja donar un grup propi a Compromís, Més País, JxCat i el BNG per a eixir del Mixt

UPN, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix tampoc tindran el seu grup propi
12 desembre 2019 20:16h
Els lletrats no donen suport a aquesta fórmula perquè incompleix el Reglament./ EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). Els lletrats del Congrés no avalen cap dels dos grups parlamentaris plantejats per a dividir el Grup Mixt: ni el Múltiple que han presentat Junts, Més País, Compromís i BNG; ni el d'Espanya Plural impulsat per UPN, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix. En tots dos casos, segons asseguren a Europa Press fonts parlamentàries, els serveis jurídics de la Cambra argumenten que no es compleixen els requisits.

El Reglament estableix que tots els partits que tinguen 15 o més escons podran constituir grup parlamentari, requisit que compleixen el PSOE, el PP, Vox i Unides Podem i les seues confluències. Hi ha una segona via per a constituir grup propi: superar els cinc diputats més el 5% dels vots en tot el país, cas de Ciutadans, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals es concorre, com ocorre amb el PNB, ERC i Bildu, que compta amb grup propi per primera vegada.

En aquest context, els diputats d'Unió del Poble Navarrés (UPN) –que són els de la coalició Navarra Suma–, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Coalició Canària (CC) i Terol Existeix es van aliar per a constituir el grup d'Espanya Plural al·legant que sumen cinc escons i que tots ells superen el 15% en les seues respectives circumscripcions.

No obstant això, els lletrats no donen suport a aquesta fórmula perquè incompleix el Reglament. D'una banda, l'informe recorda que la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, no es va presentar en solitari, sinó en coalició amb Nova Canàries, i l'aliança no va arribar al 15% dels vots en l'arxipèlag. I, per una altra, qüestiona que UPN integre un grup separat dels seus socis de Navarra Suma: el PP i Ciutadans.

No compleixen els requisits

Per part seua, Junts es va aliar amb Més País, Compromís i el BNG per a formar l'anomenat Grup Parlamentari Múltiple argumentant que, entre tots, superen el mínim de cinc diputats i el llindar del 5% estatal. Però els lletrats, segons les citades fonts, no avalen aquestes dades i esgrimeixen xifres de la Junta Electoral Central que els deixen al caient del 4,9%.

La decisió final quedarà en mans de la Mesa del Congrés, que aquest divendres té prevista una reunió. No es descarta que el tema quede obert perquè els afectats puguen presentar al·legacions abans que la decisió siga ferma.

I és que tots són conscients de les dificultats operatives que suposaria tindre al Congrés un Grup Mixt de 21 diputats d'onze formacions diferents, una cosa inèdita fins a hui.

next