Diari La Veu del País Valencià
La justícia investiga l’adjudicació d’una sèrie d’À Punt per 1,3 milions d’euros denunciada pel PPCV

El diputat a les Corts del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Jorge Bellver, ha avançat aquest dimarts que la justícia ha obert una investigació penal per la contractació, a través de contractes menors, d’1,3 milions d’euros per part de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) amb una empresa d’un exregidor socialista sense que aquesta “acreditara la solvència tècnica ni econòmica”.

Segons assegura el PPCV en un comunicat, la Sindicatura de Comptes ha recollit pràctiques “poc clares” en À Punt, pràctiques que Bellver diu que el seu partit “porta denunciant des que va nàixer la societat, tant en la contractació mercantil com en la contractació de personal”. Unes irregularitats que han portat el PPCV a presentar una querella de prevaricació que ja ha sigut acceptada a tràmit.

Així, la denúncia del PPCV se sustenta en tres aspectes: el primer d’ells té a veure amb la forma de contractació que s’està utilitzant en À Punt per a adjudicar certs projectes, com el realitzat per valor d’1,3 milions d’euros “sense recórrer cap mena d’aval i avançant fins a 400.000 euros sense que conste que s’haja entregat cap material i sense que l’empresa poguera demostrar la seua solvència”, ja que tot apunta al fet que no tenia activitat real. El PP titlad’incomprensible” que una mercantil capacitada per a executar contractes milionaris tinga un volum de negoci de 4.500 euros.

“Difícilment es pot entregar un material audiovisual quan se signa un contracte com aquest hui i demà ja estàs avançant 400.000 euros”, ha denunciat Bellver, qui ha explicat que l’empresa és propietat d’un exregidor socialista de Benifaió. Segons publica Las Provincias l’empresa seria Mediterráneo Media Entertainment, a qui se li va encarregar la producció de la sèrie La Tramuntana, que finalment ha sigut emesa sota el títol La Vall.

Des d’À Punt s’explica que la sèrie va ser triada per l’Alt Consell Consultiu de l’Audiovisual –un ens previ a la constitució del Consell Rector de la CVMC– amb el vot de tots els seus membres. Tanmateix, expliquen que la contractació es va fer seguint l’assessorament jurídic d’una empresa externa i que ha superat totes les auditories de la cadena pública.

La CVMC assegura que a dia de hui no ha rebut cap notificació en referència a la querella presentada pel PPCV contra el president de la Corporació i la directora general de la Societat de Mitjans de Comunicació pel contracte d’aquesta sèrie, segons un comunicat que ha fet públic l’organisme aquest dimecres.

“El programa amb títol original La Tramuntana va ser uns dels projectes seleccionats per unanimitat en l’Alt Consell Consultiu de l’Audiovisual, abans que À Punt estiguera en funcionament. Aquest organisme va prendre la decisió amb el vot a favor de la vocal proposada pel Grup Parlamentari Popular. El Consell Rector de la CVMC va autoritzar la contractació també per unanimitat dels membres presents. Cal afegir que el senyor Vicente Cutanda, membre del Consell Rector, no va votar a favor d’aquest projecte, ja que es va absentar de la reunió moments abans que es produïra la votació”, afegeix la CVMC.

Segons assegura Bellver, el contracte es realitza “sense procediment públic obert a la concurrència competitiva a una empresa que no comptava amb solvència tècnica ni econòmica per a executar el contracte”, tal com exigeix la Llei de Contractes del Sector Públic. Per tant, i “malgrat la situació que posava de manifest la incapacitat de la societat per a executar el contracte i la impossibilitat d’acreditar la solvència conforme a llei, la CVMC no solament el va subscriure, sinó que va disposar quan va poder per a salvar aquest inconvenient”.

En segon lloc, Bellver ha destacat la utilització dels contractes menors de servei per a contractar personal, “contractes menors que el PP ja va denunciar perquè, curiosament, tots ells són contractes menors de 5.995 euros i tots sabem, i ells també, que a partir dels 6.000 euros es requereixen tres ofertes, alguna cosa que s’ha intentat evitar”. Es tracta de contractes menors “realitzats a dit” i subscrits amb persones físiques als quals després se’ls va contractar com a personal laboral.

D’aquesta forma, i amb caràcter previ a la seua contractació com a personal laboral, es van pagar quantitats a manera de salaris però “disfressant aquestes prebendes donant-los aparença de contractacions per a la prestació de serveis tan genèrics com l’elaboració d’informes”, denuncia el PPCV.

En tercer lloc, ha explicat Bellver, l’informe de la Sindicatura de Comptes posa en relleu que s’estan produint de forma reiterada “contractes de personal directiu d’À Punt d’una forma totalment arbitrària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa