La instructora del cas Erial suspén les declaracions de Zaplana a l'espera de nous informes policials

El jutjat ha optat per esperar que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional aporte tota la informació abans d'iniciar els interrogatoris als investigats
21 octubre 2019 17:18h
La investigació del cas Erial recau en el jutjat d'instrucció número 8 de València. / MANUEL BRUQUE, EFE

VALÈNCIA (EFE). El jutjat d'instrucció número 8 de València ha suspés les declaracions dels investigats en el conegut com a cas Erial, en el qual està processat l'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, a l'espera que la UDEF aporte nous informes.

Segons han explicat a EFE fonts del cas, la instructora ha optat per esperar que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional aporte tota la informació de la qual disposa abans d'iniciar els interrogatoris als investigats.

Així, la jutgessa que investiga el suposat cobrament de comissions per adjudicacions de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat ha suspés les declaracions del també expresident José Luis Olivas i de l'exvicepresident del Consell i exdirector general de la Policia, Juan Cotino.

També queden sense efecte les declaracions de l'exdiputada Elvira Suanzes; la secretària personal de Zaplana, Mitsouko Henríquez; la seua dona, Rosa Barceló, i la seua filla María Zaplana, entre altres investigats, totes elles previstes inicialment entre el 23 i 28 d'octubre.

Sobre Zaplana i la resta d'investigats, la jutgessa manté acusacions de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

En el cas Erial, el citat jutjat investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les ITV, realitzades el 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic, posat en marxa el 2003.

Les investigacions judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d'aquestes concessions podrien haver pagat al voltant de deu milions d'euros en concepte de comissions.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next