La Generalitat reforça amb 61,3 milions l'atenció sanitària a l'estiu

En les localitats amb gran afluència turística s'obriran 36 consultoris d'estiu
13 juny 2019 12:17h
La cobertura mitjana de llits aquest estiu serà del 90,23%. / Imatge d'arxiu

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública destinarà enguany un total de 61,3 milions d'euros tant per al Pla de Vacances –que preveu les substitucions per a les vacances del personal sanitari de tots els nivells assistencials– com per al Pla de Reforços dels centres d'Atenció Primària i consultoris de desplaçats en les zones de major afluència turística.

Això suposa un increment d'un 6,81% respecte al pressupost del 2018, any en què es van destinar 57,4 milions d'euros a tots dos plans estivals i un augment de més del 25% respecte a la inversió del 2015. En termes absoluts, l'increment respecte al 2018 és de vora 4 milions d'euros i, en comparació al 2015, l'augment és de 12,5 milions.

Així ho ha assenyalat la titular de Sanitat, Ana Barceló, quan s'ha referit al Pla Assistencial d'Estiu 2019 elaborat per aquest departament. Amb aquest pla es garanteix l'assistència en qualsevol punt del País Valencià, tant en els municipis turístics, que veuen incrementada la seua població, com en els no turístics, assenyala la Conselleria en un comunicat.

D'aquesta manera, "la Conselleria planifica i adapta els seus recursos a les demandes assistencials pròpies del període estival", apunten. Així, per a enguany es preveu realitzar 9.407 contractacions al llarg de l'estiu, enfront de 8.643 de l'any passat, és a dir, un 8,84% més. Per categories, dels nous contractes, l'11,8% correspon a personal facultatiu; el 32,2%, a infermeria, i el 23,2%, a personal tècnic en cures auxiliars d'infermeria.

En total, la cobertura de llits hospitalaris actius al mes de juliol serà del 90,7%; a l'agost, la cobertura serà del 87,95%, i, al setembre, del 92,03%. "Aquestes dades permetran comptar amb un major nombre de llits operatius respecte a l'any passat", ha comentat Ana Barceló. La mitjana és del 90,23%.

Novetats assistencials respecte a l'anterior

Barceló també ha explicat que una de les principals novetats d'enguany és l'obertura de les següents unitats: la unitat d'Hospital a domicili (UHD) i la unitat de Prevenció de Riscos Laborals, totes dues en el Departament de Sagunt; un Punt d'Atenció Continuada (PAC) d'Alboraia en el Departament Clínic-Malva-rosa; les unitats de Ressonància Magnètica i PET/TAC en el Departament d'Alacant-Sant Joan, juntament amb la UTCA del departament per a pacients amb trastorns de l'alimentació, i les unitats de SAMU de Morella i Villafranca en el Servei d'Emergències Sanitàries de Castelló.

A més, enguany estaran funcionant reforçades les unitats de Neonatologia i UCI Neonatal dels departaments de la Fe i d'Alacant-Hospital General.

Un total de 422 professionals més i 36 consultoris d'estiu

D'altra banda, el programa Reforços d'Estiu està dotat amb 4.271.681,44 euros. El programa preveu la contractació de 422 professionals. 

D'aquesta manera, les noves contractacions aniran destinades a reforçar tant els centres d'Atenció Primària ja existents com la posada en funcionament de la xarxa de consultoris d'estiu habilitats per a atendre la població desplaçada, situats estratègicament en els municipis i zones turístiques de major presència durant aquesta època de l'any.

Aquests professionals s'han assignat a un total de 104 centres d'Atenció Primària –25 a la demarcació de Castelló; 26, a la d'Alacant, i 53, a la de València–.

Obertura de 36 consultoris auxiliars

S'ha programat l'obertura de 36 consultoris d'estiu en localitats amb notable augment de la població estival. Aquests estaran, en la demarcació de Castelló, a Alcalà de Xivert-Alcossebre Les Fonts, Peníscola Peñismar, Peníscola Sorolla, Benassal Font en Destrals, Almassora La Torre, Benicàssim Atlanta, Benicàssim Azulmar, Benicàssim Vilamar, Orpesa La Petxina, Orpesa La Marina, Orpesa Avinguda del Mar, Benicàssim Vila-real, Marjaleria, Torreblanca Torrenostra, Borriana Grau, Moncofa, Nules i Xilxes. A la de València estaran en Puçol Platja, el Puig Santa Maria, Bellreguard platja, Piles, Daimús platja, Miramar platja, Tavernes platja, Xeraco, Cullera Mareny de Sant Llorenç, Sueca Les Palmeretes i el Mareny Blau. En el cas de la demarcació d'Alacant obriran els consultoris de Calp La Fossa, Dénia Les Marines, Xàbia Arenal, Alacant Urbanova, Santa Pola Casa del Mar, Santa Pola de l'Est i Santa Pola Platja.

next