Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València presenta un vídeo on recorda la presència de les dones en totes les etapes històriques

VALÈNCIA. La diputació de València ha presentat aquest dimarts La ruta olvidada, un documental que recorre les diferents etapes històriques per a reivindicar el paper de la dona com a “creadora de territori”. La projecció s’emmarca en el pla d’Igualtat en Turisme de la corporació, presentat el 2016 i amb vigència de quatre anys.

Així ho ha explicat la diputada delegada d’Igualtat, Isabel García Sánchez, qui ha assenyalat que el pla d’Igualtat preveu la realització de diverses accions en la línia de garantir la perspectiva de gènere al turisme, i que aquest documental n’és una d’elles. A més, ha matisat que, abans de l’elaboració de la cinta, s’han dut a terme accions formatives en oficines de turisme i ajuntaments.

Berta Polo, responsable del pla, ha assenyalat que s’ha detectat una falta de coneixement de la perspectiva de gènere i que esperen que el vídeo ajude a millorar en aquest sentit.

En la projecció apareixen diferents homes i dones responsables de museus d’història de la demarcació de València que fan una ‘ruta’ per les diferents etapes de la història amb l’objectiu de reescriure-la i d’incloure la presència de les dones en els relats que s’expliquen tant als museus com als llibres de text i a les oficines de turisme. La finalitat és que ja no calga preguntar-se on estan les dones.

Al vídeo es defensa la tesi que el relat majoritari que l’home prehistòric havia sigut l’encarregat de caçar, fabricar armes i fer altres treballs de metal·lúrgia mentre que el paper de les dones es reduïa a l’agricultura no és cert. “Les proves arqueològiques no ho corroboren”, s’assegura al documental.

Segons ha explicat Berta Polo, ONU dones, que publicarà un informe sobre igualtat en el turisme en uns mesos, inclourà aquest documental en l’apartat de bones pràctiques.

La diputada d’Igualtat ha recordat que l’informe de la Diputació té una vigència de 4 anys i que tant el documental com la formació s’integren dins del pla, que preveu la realització d’activitats en favor de la igualtat en el turisme, però sense especificar-ne quines. Així, ha comentat que en un futur seria convenient intensificar la introducció de la perspectiva de gènere en el turisme i reescriure els fullets turístics per a incloure el llenguatge inclusiu i el col·lectiu LGTBIQ+.

Comparteix

Icona de pantalla completa