La Conselleria d'Habitatge destinarà 33 milions a ampliar el parc públic d'habitatge

En els pressuposts del 2020 s'han consignat 98,7 milions per a rehabilitacions, 24 per a ajudes al lloguer i 5 per a reactivar promocions de vivenda
4 novembre 2019 16:50h
Dalmau ha comparegut aquest dilluns a les Corts. / INMA CABALLER, CORTS 

VALÈNCIA (EFE). El vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha anunciat que el 2020 es destinaran 33 milions d'euros a ampliar el parc públic d'habitatge.

Dalmau s'ha pronunciat així en la comissió d'Economia de les Corts, on ha comparegut per a exposar els seus pressuposts per a l'any vinent, que ascendeixen a 187,9 milions d'euros, un 13,5% més que aquest exercici (és el departament que més creix), i representen el 0,8% del total de la Generalitat.

Ha reivindicat la importància de les polítiques d'habitatge per a l'actual Consell, perquè, on abans hi havia una direcció general, ara hi ha una Conselleria, i ha assenyalat que l'augment del capítol de personal en 7 milions d'euros permetrà agilitar expedients i ser més eficaços en les solucions habitacionals.

El vicepresident segon ha explicat que s'han consignat 62,3 milions d'euros per a rehabilitar habitatges i afrontar també les necessitats que ha deixat el temporal de setembre al Baix Segura i a la Vall d'Albaida, on més de 1.500 habitatges han quedat afectats i 300 d'ells s'han declarat com a inhabitables.

També s'han pressupostat 24 milions per a una convocatòria d'ajudes al lloguer; 5 milions per a reactivar promocions d'habitatges que estaven parades, que permetran millorar 1.000 habitatges de promocions de la Generalitat que han quedat deteriorats, i 1,2 milions d'euros per a revitalitzar el Cabanyal-Canyamelar.

Martínez Dalmau ha assenyalat que per a qualitat i rehabilitació es destinaran 62,3 milions d'euros el 2020 i que s'ha triplicat el pressupost per a innovació i ha lamentat que cada any cal pagar 7,5 milions d'euros per la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 al port de València.

El conseller ha explicat que continuarà projectes dels últims anys i que aplicarà un "canvi de rumb" en les polítiques d'habitatge i un nou paradigma de gestió, perquè al costat de l'aposta per l'accés a l'habitatge, la regeneració urbana i la rehabilitació, s'afegiran criteris verds en favor de la sostenibilitat.

Per la seua banda, el diputat del PP Alfredo Castelló ha criticat que Dalmau tinga la seu en un "palau" la rehabilitació del qual costarà 650.000 euros més 100.000 euros per a mobiliari i no en una "barraca sostenible", A més, ha qualificat de "patètic" que a la gent que s'ha quedat sense habitatge per la DANA se li vagen a donar 15.000 euros.

Dalmau ha replicat que és "demagògia" parlar de "palau bioclimàtic" i li ha preguntat si vol que els funcionaris treballen "en el sòl", que continuen les goteres i que no hi haja "un mínim de refrigeració".

Eduardo del Pozo, de Ciutadans, ha dubtat de l'eficàcia d'un pressupost que "no és creïble", perquè després "no s'executa", i ha criticat que s'han triplicat els ocupes als habitatges públics, mentre que Ana Cerdán, de Vox, ha defensat la necessitat d'alliberar sòl, perquè les famílies no poden pagar les mensualitats.

next