JxCat, ERC i la CUP pacten una resolució perquè el Parlament reitere l'autodeterminació i reprove el rei

La CUP ha matisat que "no ha de servir de cortina de fum per a tapar la manca d'acció política del govern" català, que "no només no ha estat a l'altura, sinó que ha ajudat l'Estat a la repressió policial i judicial"
22 octubre 2019 12:07h
Els partits independentistes han signat l'acord aquest dimarts. / EUROPA PRESS

BARCELONA (ACN). Primer acord dels grups independentistes després de la sentència del Suprem al cas de l'1-O. JxCat, ERC i la CUP han pactat i impulsat una proposta de resolució perquè el ple del Parlament de Catalunya insistisca en la defensa de l'autodeterminació, la sobirania de Catalunya i els retrets a Felip VI, extrems que el Tribunal Constitucional ha anul·lat cada cop que s'han aprovat a la cambra i que ha advertit que no s'haurien de tractar de nou. 

Així, el text entrat conjuntament al registre perquè es tramite avisa que el Parlament de Catalunya "reitera i reiterarà tants cops com ho vulguen els diputats la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític".

El mateix text pactat pels independentistes considera que "davant les coaccions dels poders de l'Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap més opció que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d'expressió de tots els diputats; sense fissures". "Perquè si la censura entra al Parlament de Catalunya, es desvirtua el sentit de la institució", insisteix. 

En aquest sentit, també denuncia "la censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament de Catalunya, clarament incompatible amb l'autonomia i la inviolabilitat de la cambra", i reivindica "el dret dels diputats a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania".

De la mateixa manera, la proposta de resolució vol que el Parlament de Catalunya inste el govern català a "promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals que siguen necessàries en l'àmbit nacional, estatal i internacional per aconseguir una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat".

Els independentistes aprofiten també el text per a "rebutjar la sentència dictada pel Tribunal Suprem"; "exigir la llibertat dels presos polítics, el lliure retorn dels exiliats i la fi de la repressió", i expressar "indignació davant una sentència injusta que limita l'exercici dels drets fonamentals i s'emmarca en una deriva autoritària de l'Estat que afecta el conjunt dels demòcrates, no només els independentistes".

En aquest mateix sentit, qualifica "d'escàndol democràtic" que s'haja "condemnat a onze anys i mig de presó la presidenta Carme Forcadell per haver permés que al Parlament de Catalunya s'hi pogués parlar de tot", i afirma "el caràcter estrictament cívic i no violent del moviment independentista, tal com ha demostrat en les múltiples mobilitzacions dutes a terme durant la darrera dècada".

La proposta de resolució també avisa que la sentència suposa "un precedent inacceptable a partir del qual totes les formes de protesta –com per exemple l'aturada d'un desnonament, l'ocupació d'un CAP o el tall d'un carrer per una manifestació– podrien convertir-se en delicte de sedició". I igualment aprofita per a denunciar que l'Estat "està imposant la criminalització generalitzada de la dissidència política perseguint amb penes de presó l'exercici del dret a la llibertat d'expressió, d'opinió i de manifestació, tal com es demostra amb múltiples casos de cantants, titellaires, sindicalistes o activistes pel dret a l'habitatge de diferents llocs de l'Estat".

Els matisos de la CUP

Un cop presentada la proposta de resolució, la CUP ha volgut matisar el seu posicionament i explicar que han presentat conjuntament el text "entenent que es requeria un posicionament per part del Parlament de Catalunya davant la situació d'excepcionalitat democràtica que viu Catalunya", tot i considerar que "el contingut no aborda aquells aspectes que per a la formació són claus davant del moment polític actual". 

Per això, la formació reivindica que aquesta proposta "no ha de servir de cortina de fum per a tapar la manca d'acció política del govern [català], la manca de lideratge polític institucional i la seua subordinació i complicitat amb l'operatiu policial que aquestes setmanes ha provocat centenars de ferits, molts d'ells de gravetat, contra la resposta popular a la sentència del Suprem". "El govern de la Generalitat no només no ha estat a l'altura, sinó que ha ajudat l'Estat a la repressió policial i judicial que hem viscut aquests dies", ha afegit la formació.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next