JxCat avisa la Mesa del Congrés que anirà al Tribunal Europeu si no s'alça la suspensió als diputats presos

L'escrit defensa que s'han vulnerat drets fonamentals i que la cambra baixa no era competent per a prendre la decisió
27 maig 2019 19:16h
La reclamació s'uneix a la presentada pels diputats d'ERC dissabte passat. / JXCAT

MADRID. Els set diputats de JxCat han presentat a la Mesa del Congrés un escrit perquè reconsidere la suspensió dels quatre diputats catalans en presó preventiva, una reclamació que s'uneix a la que ja van presentar diputats d'ERC dissabte passat

Entre els signants hi ha Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. L'escrit argumenta que la cambra baixa no té la competència de suspendre els diputats, que s'ha aplicat un article "circumscrit a supòsits de terrorisme" i que s'han lesionat drets fonamentals. 

En cas que no s'alce la suspensió i s'adopten mesures per a "salvaguardar drets, deures i prerrogatives dels diputats suspesos", amenaça d'adreçar-se al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

L'escrit s'oposa a la decisió del 24 de maig de la Mesa del Congrés, que va declarar la "suspensió automàtica" del càrrec de diputats a Rull, Turull, Sànchez i Junqueras. Els diputats consideren que la suspensió "no és competència de la Mesa, sinó del Ple" i que "només procedeix si s'ha concedit prèviament el suplicatori". A més, exposen que el "problema" és que "el Tribunal Suprem no ha adoptat la decisió de demanar el suplicatori per no haver de suspendre el judici".

Els diputats sol·liciten la reconsideració de la suspensió dels diputats en presó preventiva i l'adopció de les mesures necessàries per a salvaguardar els drets, deures i prerrogatives dels diputats suspesos. En particular, demanen que es deixe sense efecte la resolució. "En cas de no accedir a allò que s'ha sol·licitat, es denuncia la vulneració dels articles 23, 24 i 25 CE, 6 CEDH i 3 del Protocol addicional 1 per tal de presentar un recurs d'empara i/o demanda davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans", indica el document.

next