Un jutjat de Sueca cita Joan Baldoví i Raquel Tamarit com a investigats per un delicte urbanístic

El diputat de Compromís explica que té "la consciència tranquil·líssima" per "no haver beneficiat ningú" i que es tracta d'un cas que ja havia sigut tancat
23 desembre 2019 18:26h
Baldoví i Tamarit han sigut citats com a exalcaldes. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA (EFE/Redacció). El jutjat d'instrucció número 2 de Sueca (la Ribera Alta), que investiga un suposat cas de prevaricació per no haver-se acatat les ordres de paralització i demolició d'unes obres que van ser declarades il·legals, ha citat a declarar en qualitat d'investigat el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví.

Segons han informat EFE fonts judicials, Baldoví ha sigut citat el pròxim 22 de gener per la seua condició d'exalcalde de Sueca, igual que l'actual secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat Valenciana i també exalcaldessa de la localitat, Raquel Tamarit. Per a aquest mateix dia han sigut citats també dos funcionaris de l'àrea d'urbanisme de l'ajuntament de Sueca.

Baldoví ha assenyalat que el jutjat de Sueca ja va tancar aquesta investigació que ara s'ha reobert i per la qual no ha rebut cap comunicació. "Tinc la consciència tranquil·líssima que no he fet res que no fora defensar els interessos del meu poble, no he beneficiatningú", ha manifestat Baldoví, qui ha destacat que no es tracta d'un cas de corrupció sinó que és una situació administrativa.

L'actual diputat de Compromís al Congrés ha insistit que en el seu moment va entendre que la seua actuació era el que corresponia en funció dels interessos municipals, i per això té "la consciència molt tranquil·la" i espera que "tot es resolga".

En la citació, el jutge instructor informa Baldoví de l'existència d'aquesta causa judicial per a garantir el seu dret a la defensa i li dona peu al fet que presente les al·legacions que crega oportunes, bé de manera presencial, bé per escrit.

Igualment, podria fer cas omís a aquesta citació, prerrogativa que no tenen la resta d'investigats no aforats, han informat les mateixes fonts, que precisen que aquesta citació atén la jurisprudència del Tribunal Suprem –únic tribunal competent per a processar un diputat–, que reclama indicis sòlids abans de fer-se càrrec d'una causa d'aquestes característiques.

El cas té el seu origen en una denúncia presentada el 2007 per uns propietaris d'una urbanització davant unes obres annexes sense llicència que incorrien a més en un excés de volumetria. La il·legalitat d'aquestes obres va ser reconeguda pel Consistori de Sueca els serveis jurídics del qual van ordenar la seua paralització.

El cas va arribar fins al TSJ, que va donar la raó als denunciants, encara que les successives ordres, primer de paralització de les obres i després de demolició, mai van arribar a executar-se.

El passat 25 de gener, l'Ajuntament va decretar la caducitat i arxivament de l'expedient, i al febrer va obrir un nou per a donar compliment a la sentència del TSJ, motiu pel qual els denunciants van plantejar una nova reclamació judicial, que va ser sobreseguda inicialment pel jutge instructor, però reoberta a instàncies de l'Audiència Provincial.

Segons el parer dels magistrats de la secció segona de l'Audiència Provincial de València, l'obertura d'un nou expedient "no guarda relació amb el que va ser l'objecte del procediment, la caducitat del qual s'ha ordenat, ni podria impedir, en cas d'acreditar-se que la inactivitat es reputara com a injusta, que la conducta fora penalment rellevant".

Aquests mateixos magistrats van ordenar, en conseqüència, que el jutjat d'instrucció número 2 de Sueca prosseguira amb la investigació i practicara les diligències que considerara oportunes, i per aquest motiu se cita els exalcaldes del municipi i els funcionaris suposadament implicats en l'assumpte.

next