Un jutjat de Madrid paralitza cautelarment l'exhumació de Franco

El magistrat suspén la llicència urbanística per a traure el cos del dictador a petició d'un particular
26 febrer 2019 18:00h
El jutjat ha invalidat l'informe de l'ajuntament del municipi, on està ubicat el Valle de los Caídos, que donava el vistiplau a les obres. Imatge d'arxiu. / ACN

MADRID. El jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid ha acceptat la petició de mesures cautelars urgents d'un veí de San Lorenzo del Escorial perquè se suspenga la llicència d'obres necessària per a exhumar Francisco Franco, segons ha avançat 'El Independiente' aquest dimarts i ha pogut confirmar l'ACN.

Concretament, el jutjat ha invalidat l'informe de l'ajuntament del municipi, on està ubicat el Valle de los Caídos, que donava el vistiplau a les obres per fer traure el cos del dictador del mausoleu. A petició d'un particular el magistrat ha suspés la llicència d'obres menors que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc. 

Així doncs, les mesures cautelars aprovades pel magistrat José Yusty Bastarreche suposen la paralització de l'exhumació. La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, accepta l'argument del demandant que al·lega que falta una anàlisi rigorosa de la seguretat de les obres. 

El jutge recorda que es tracta de moure una estructura de 2.000 kg: "No fa falta ser arquitecte ni enginyer ni mestre d'obres per adonar-se que és complicat, difícil de manejar i, per tant, perillós pel risc evident de caiguda o qualsevol altre accident que pot causar danys a les persones que realitzen la maniobra", ha apuntat. 

"Una decisió del Consell de Ministres, per legítima i conforme a la legalitat que siga, no pot executar-se sense les garanties tècniques i mecàniques que puguen posar en perill la vida o la integritat física dels tècnics i operaris", continua el magistrat. El jutjat considera "discutible" la "urgència" de l'obra per traure el cos de Franco i ha recordat que porta més de 44 anys enterrat a la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos. 

Així doncs, el magistrat accepta la petició de mesures cautelars urgents, de suspensió de la llicència urbanística per a retirar l'estructura que cobreix la sepultura de Franco, la qual cosa impedeix moure el cos del dictador, ja que, tal com recorda la interlocutòria, l'informe municipal és necessari per a fer l'exhumació.

Delgado diu que estudiarà la suspensió de la llicència

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha assegurat que l'exhumació de les restes del dictador s'està intentant fer "d'una manera impecable". A més, ha assenyalat que l'executiu estudiarà la resolució que suspén cautelarment l'informe que autoritzava a exhumar les restes, ja que aquest mateix recurs s'ha plantejat "ja fins a set ocasions anteriors davant altres jutjats, que l'han desestimat".

Així s'ha pronunciat la ministra aquest dimarts a València quan se li ha preguntat per la resolució, qui ha indicat que en el procés d'exhumació "anem molt lents". "S'ha mantingut un procediment escrupolós, basat en les garanties, en el dret, en les normes; s'han fet bé les coses. En això estem, per això s'està tardant tant, perquè precisament el que s'està intentant és fer-ho d'una manera impecable", ha assegurat la ministra.

next