El jutge que va paralitzar la llicència d'obres per a exhumar Franco s'aparta temporalment del cas

El govern espanyol va demanar separar de la causa José Yusty Bastarreche per la seua "parcialitat" tenint en compte les seues opinions contràries a la Llei de Memòria Històrica
20 març 2019 13:04h
El magistrat va suspendre la llicència urbanística per a traure el cos del dictador a petició d'un particular. / EUROPA PRESS

MADRID. El magistrat José Yusty Bastarreche, que va suspendre cautelarment la llicència d'obres per a exhumar el dictador Francisco Franco, ha suspés la seua activitat relacionada amb el cas a l'espera que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid resolga la recusació que va demanar el govern espanyol, segons ha avançat Eldiario.es i han confirmat a l'ACN fonts judicials. 

L'executiu espanyol, a través de l'Advocacia de l'Estat, va demanar apartar-lo per la "parcialitat" del magistrat per a abordar la causa tenint en compte les opinions contràries a la Llei de Memòria Històrica reflectides en articles de premsa i conferències.

Ara, Yusty Basterreche, titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid, ha tramitat la recusació. Aquest tràmit obligatori el força a aturar temporalment les actuacions previstes sobre el cas, segons està previst per llei, fins que una instància superior resolga la recusació. 

Fonts jurídiques insisteixen que el jutge encara ha de dir si accepta ser recusat, ja que la llei l'obliga a apartar-se temporalment. Quan totes les parts s'hi hagen pronunciat per escrit, la recusació s'elevarà al TSJ de Madrid, que l'haurà de resoldre siga quina siga la resposta del magistrat. 

Fins que el TSJ de Madrid no resolga la recusació, el cas sobre l'exhumació de Franco passarà a mans d'un altre magistrat. Concretament, el cas sobre Franco passarà al jutjat contenciós administratiu número 4 de Madrid. El magistrat Carlos Gómez portarà el cas fins que el TSJ de Madrid es pronuncie sobre la recusació.

Antecedents

El titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid va acceptar a finals de febrer la petició de mesures cautelars contra la llicència d'obres menors de l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial que autoritzava el govern espanyol a alçar el paviment de marbre i la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc. 

Yusty Bastarreche va donar validesa a l'argument del recurs que afirmava que les obres per a traure les restes del dictador generaven problemes de seguretat per a aplicar les mesures cautelars. Tanmateix, no es va pronunciar sobre el fons de la qüestió.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va denunciar que el recurs acceptat pel magistrat havia estat desestimat per set jutjats anteriorment. L'Advocacia de l'Estat, que orgànicament depén del ministeri de Justícia, va demanar la recusació de Yusty Basterreche perquè el considerarava "parcial". El magistrat va qualificar la Llei de Memòria Històrica com a "afany de venjança i odi dels vençuts a la Guerra Civil en estat pur".

Tot i la paralització de la llicència d'obres, l'executiu de Pedro Sánchez va continuar amb la tramitació de l'exhumació del dictador. De fet, el govern espanyol va anunciar que traslladaria les restes de Franco del Valle de los Caídos a un panteó del cementeri del Pardo el pròxim 10 de juny.

next