El jutge Marchena es mostra "disgustat" per les filtracions de la sentència de l'1-O i refusa confirmar-les

El magistrat, que no ha volgut confirmar les informacions que preveuen una condemna per sedició i malversació però no per rebel·lió, remarca que "una sentència no està acabada fins que l'últim magistrat la signa" i preveu que el veredicte serà públic dilluns o dimarts vinents
12 octubre 2019 17:04h
"No puc confirmar una filtració, seria una insensatesa", ha advertit Marchena, qui confia fer públic el veredicte aquest dilluns o dimarts. Imatge d'arxiu. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

MADRID (ACN). El president del tribunal que ha jutjat els líders independentistes, Manuel Marchena, s'ha mostrat aquest dissabte "disgustat" per les filtracions de la sentència de l'1-O. "És una pena, però en una sentència que passa per dotze persones no es poden evitar", ha admés Marchena en una conversa amb periodistes durant la recepció del Dia de la Hispanitat al Palau Reial de Madrid. 

El jutge no ha volgut confirmar les informacions que preveuen una condemna per sedició i malversació però no per rebel·lió, perquè "una sentència no està acabada fins que l'últim magistrat la signa", és a dir, fins al "darrer minut". "No puc confirmar una filtració, seria una insensatesa", ha advertit Marchena, qui confia fer públic el veredicte aquest dilluns o dimarts.

Compareixença del president en funcions

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat que compareixerà públicament –dilluns o dimarts– per a valorar la sentència. Ara per ara, però, Sánchez ha assegurat que encara no coneix el veredicte del Suprem i que no en pot opinar. "Hem previst tots els escenaris possibles", ha dit, en referència a la possible reacció "dels independentistes".

A més, Sánchez ha valorat com a "molt positiva" la coordinació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat amb els Mossos d'Esquadra i ha advertit que "es garantirà el dret de manifestació, però també els drets dels que no es volen manifestar". Els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya "actuaran amb proporcionalitat, segons l'escenari, i amb fermesa democràtica", ha avisat Sánchez durant la recepció del rei Felip amb motiu del 12O. "Crec que des del 2017 tots hem aprés i les institucions catalanes, també", ha afegit Sánchez.

També el ministre espanyol d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha elogiat la "molt bona" coordinació amb els Mossos d’Esquadra i ha demanat "cautela", tot i que no tem que es produïsquen disturbis. "Espere que a Catalunya s'acate la resolució dictada pel més alt tribunal, estem en un estat de dret amb estàndards democràtics de primer ordre", ha recordat. 

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha lamentat, com Marchena, les filtracions i ha insistit que "en un estat de dret les sentències judicials han de ser acatades".

next