Diari La Veu del País Valencià
Justícia allarga el període per a elaborar el reglament que fixe el nivell de valencià exigit al personal públic

VALÈNCIA. La Conselleria de Justícia retardarà encara més els terminis d’aplicació dels nivells de la competència lingüística en l’Administració pública. Segons ha informat la consellera Gabriela Bravo, pot passar fins a un any des de l’aprovació de la Llei de Funció Pública fins que s’aprove el reglament que determinarà els nivells de capacitació lingüística que s’apliquen a cada treballador de la funció pública; un termini que, en principi, estava definit en l’avantprojecte de la llei en un màxim de sis mesos.

Així ho ha explicat la consellera en la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer. En aquesta trobada, segons ha afegit Bravo, l’objectiu era que l’AVL tinguera coneixement de les mesures que l’avantprojecte recull “per a la normalització del valencià”. Per aquesta raó, quan el text de la Llei de Funció Pública estiga enllestit, el traslladaran a l’AVL perquè aquesta es “pronuncie sobre la proposta de la capacitació”. Tot i això, el president de l’AVL ha rebutjat fer declaracions sobre aquesta decisió.

En aquest avantprojecte de Llei de la Funció Pública s’estableix la capacitació lingüística com un requisit per a l’accés dels treballadors públics, però amb matisos. El text incorpora la posterior aprovació d’un reglament que determine quins seran els nivells proporcionals als llocs dels treballadors públics. Mentre que el termini de la definició d’aquest reglament estava pactat –en principi, en sis mesos–, la Consellera ha destacat que en aquest temps es “pràcticament impossible acabar tot el tràmit reglamentari”.

De sis mesos a un any

“Hem de ser realistes, sabem que en sis mesos no podrà estar”, ha destacat Bravo, que s’escuda en el fet que per a pactar aquest reglament cal donar audiència a la ciutadania, ha de passar per la resta conselleries i, a més, ha de comptar amb el vistiplau dels sindicats. Tot i això, la consellera ha assegurat el seu “compromís” que en el termini d’un any sí que estarà preparat.

Una altra justificació que ha oferit Bravo a aquest nou retard és que aquest tipus de normes solen tardar a aprovar-se “entre 9 mesos i un any”. Per a agilitzar el procés, mentre la Llei de Funció Pública estiga tramitant-se a les Corts, la Conselleria de Justícia anirà treballant en l’esborrany per a tindre’l “ja preparat” una vegada s’aprove la llei. “Tenim temps suficient”, ha puntualitzat.

Bravo també s’ha escudat en el fet que aquesta forma d’incloure la capacitació lingüística s’ha arreplegat d’aquesta forma perquè la llei s’aprove “fora de tota polèmica”. És a dir, en paraules de la consellera, perquè no passe “pel Tribunal Constitucional”. Tot i això, ha volgut remarcar el seu interés a “garantir i tindre” l’instrument que és la llei “per a garantir els drets dels valencians a poder utilitzar la seua llengua”. Segons el que ha afegit, en principi, la Llei de Funció Pública s’aprovaria a finals de setembre o octubre. A partir d’aleshores, començaria el termini per a definir un reglament que determine els nivells de la capacitació lingüística en funció del lloc de treball a ocupar.

La setmana passada la Conselleria de Justícia va eliminar l’entrada automàtica en vigor del requisit lingüístic si no s’aprovava el reglament regulador en un màxim d’un any. Justícia fonamentava aquesta decisió en l’informe del Consell Jurídic Consultiu, que avalava la incorporació del requisit lingüístic en la llei però que disposava que es resolgueren les incoherències sobre la data d’implementació. Compromís, per la seua banda, criticava durament la decisió i afirmava que l’informe del CJC no era contrari a l’aprovació del requisit.

Excepcions de la llei

Aquesta norma, tot i que seria aplicable per a tothom, recull casos excepcionals. Segons afegeix la consellera, la disposició adicional estableix que, en el supòsit que calguera cobrir un lloc de treball i no hi haguera disponibilitat de persones amb la capacitació, una altra persona sense el requisit podria cobrir la plaça. “De forma provisional i mai definitiva”, ha destacat la consellera, que ha matisat: “És un supòsit que cal que estiga ben justificat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa