Juristes Valencians demana als partits "sentit d'Estat" per a recuperar el dret civil valencià

Les Corts voten dimecres la reintegració de la competència en dret civil a la Generalitat
21 setembre 2019 18:32h
La votació es va ajornar a causa de l'avançament electoral. / EFE

VALÈNCIA. Juristes Valencians ha reclamat als grups polítics que actuen amb "sentit d'Estat i responsabilitat" institucional davant la votació, el dimecres, a les Corts, sobre la recuperació del dret civil valencià. Ha asseverat que "votar en contra suposa negar la nostra història, suposa negar la nostra realitat com a poble".

El Parlament valencià tornarà a sotmetre al ple l'inici de la modificació de la disposició addicional segona de la Constitució, que possibilita la reintegració de la competència en dret civil a la Generalitat, "represa després que la iniciativa decaiguera com a conseqüència de l'avançament electoral autonòmic", ha explicat en un comunicat.

Sobre aquest tema, Juristes Valencians ha assenyalat que "en moments d'inestabilitat institucional com els que vivim convé que els grups polítics facen exercicis de responsabilitat i no col·laboren al qüestionament de les institucions estatutàries que representen". Juristes Valencians ha ressaltat que "la previsió constitucional de reserva en matèria de dret civil per als territoris que van tindre règim foral respon a la més profunda realitat i a la història d'Espanya".

"Votar en contra suposa negar la nostra història, suposa negar la nostra realitat com a poble, negar als valencians la possibilitat de disposar d'institucions de dret privat útils per a millorar el seu dia a dia en matèria de dret de família i successori, i considerar de facto als valencians espanyols de segona convertint en paper mullat l'Estatut", ha recalcat.

La reintegració de la competència en dret civil valencià "atén expressió de la voluntat democràtica dels valencians i el conjunt dels espanyols expressada en la doble votació en les Corts i Congrés que va tindre lloc l'any 2006 amb motiu de la reforma de l'Estatut d'Autonomia", ha recalcat.

En aquesta línia, Juristes Valencians ha manifestat que "votar en contra de la reintegració del dret civil foral valencià suposa una contradicció evident enfront del pacte constitucional i al bloc de constitucionalitat en el qual s'integra l'Estatut d'Autonomia i que està sustentat en un ampli consens de la societat civil i les institucions".

Ha recordat que un centenar d'entitats socials, sindicals, empresarials, culturals junt amb 407 ajuntaments i les tres diputacions han sol·licitat expressament la modificació tècnica de la Constitució per a "garantir un dret civil útil i pròxim als ciutadans".

"Es tracta d'un consens tan ampli i transversal que es fa difícil segons el parer de Juristes Valencians no voler participar d'ell", ha defensat, abans d'insistir que la "societat valenciana no comprendria que hi haja un partit com a Ciutadans que a Navarra o Catalunya donen suport a la foralitat i el dret civil propi, i que en la Comunitat Valenciana el neguen".

next