Una Junta de Síndics "inacabable" posa fi a la disputa pels despatxos dels grups parlamentaris

Una de les reunions de portaveus "més llargues de la història" s'ha centrat en bona mesura a arribar a un acord sobre els espais de treball per als diferents partits
5 juny 2019 18:00h
El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha matisat que es tracta de "qüestions importants i legítimes". / Corts Valencianes

VALÈNCIA. "Normalment en la Junta de Síndics es parla de política. Ara es parla de metres quadrats". Una sentència irònica amb la qual s'ha referit el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, sobre la reunió que han mantingut aquest dimecres, 5 de juny, els síndics dels grups parlamentaris. "Una de les més llargues de la història", l'ha definit, al seu torn, el representant de Compromís, Fran Ferri. Quasi una hora i mitja dedicada a debatre, principalment, la distribució dels despatxos que pertoquen a cada grup parlamentari durant la legislatura que ara comença.

Tot i les evidents mostres d'esgotament que han donat la majoria de portaveus en la ronda de declaracions posterior, el mateix Mata no ha tardat a matisar: "Són qüestions importants i legítimes".  També, el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, ha recordat que aquesta qüestió és important, ja que es tracta de l'espai on els treballadors de cada partit desenvoluparan les seues tasques durant els pròxims quatre anys. "Vetlar per les condicions dignes dels nostres treballadors no és vergonyós, és normal", ha insistit. Ciutadans és el partit que més metres quadrats ha perdut en l'acord final (un total de 30).

Val a dir que, una vegada resolta la disputa pels despatxos, la Junta ha arribat a altres acords, com ara la data per al ple d'investidura de Ximo Puig, que serà el 12 de juny, o els càrrecs que ocuparà cada partit en les diferents comissions parlamentàries. 

La problemàtica ha sorgit arran la necessària reestructuració dels espais de treball de l'anomenat edifici dels grups parlamentaris per a donar cabuda a un sisé grup parlamentari després de l'arribada de Vox a les Corts Valencianes. La síndica de la formació d'ultradreta, Ana Vega, ha destacat que ubicar "14 persones en un despatx de 20 m2" –tal com els pertoca segons l'acord de la Junta de Síndics– els obliga a estar "totalment amuntegats". No obstant això, no ha dubtat a qualificar el debat com a "espectacle vergonyós" i inclús Mata els ha donat la raó, "perquè són els únics que no tenen un espai habilitat per a treballar".

L'edifici de grups parlamentaris –ubicat enfront de l'hemicicle– no és simètric, la qual cosa implica que no es pot fer un repartiment exactament proporcional de l'espai de treball. Els intents d'acordar una solució que deixara contents tots els grups parlamentaris han sigut "bloquejats" per Unides Podem, segons feia notar la líder del PPCV, Isabel Bonig. Una idea que ha sigut referendada pel síndic taronja Toni Cantó.

El síndic d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, no ha pogut contestar les acusacions dels partits de dretes, ja que ha sigut el primer a comparéixer en roda de premsa. El diputat no ha entrat en detall sobre la discussió del repartiment de l'espai de treball. Sí que ha assenyalat que, finalment, per a compensar la insuficient disponibilitat d'espais, se'ls garantirà un despatx al costat de l'hemicicle. Malgrat això, la formació morada ha sigut l'única en abstindre's en la votació final, mentre que la resta ha votat a favor –fins i tot Vox–.

Les converses "recurrents, infinites i irresolubles, però legítimes” –tal com les ha definides Mata– al voltant de la qüestió s'han resolt amb un acord de cessió per part dels grups que tenien garantits més metres quadrats. Finalment, tot i que no totes les formacions han quedat satisfetes, Vox és la que més iradament ho ha fet notar, la solució ha sigut que PSPV i Compromís compartisquen un dels despatxos grans, mentre que, al seu torn, el PPCV ho farà amb Vox. Tot i les dificultats d'aquesta "inacabable" Junta de Síndics, els diferents grups polítics ja poden començar a treballar en les seues respectives oficines de cara a la X legislatura. 

next