La Junta Electoral rectifica de nou TVE i l'insta a incloure Compromís en el debat de les europees

La corporació de RTVE proposa que en l'espai participen només els grups que tinguen 2 o més representants al Parlament Europeu
17 maig 2019 12:00h
Compromís torna a recórrer davant la JEC la seua exclusió del debat de les eleccions europees. / DLV

VALÈNCIA. La Junta Electoral Central (JEC) ha tornat a estimar un recurs presentat per la coalició Compromís per Europa contra la nova maniobra de TVE per a deixar fora aquesta candidatura del debat sobre les eleccions europees que té previst celebrar l'ens públic, segons informa Compromís per Europa en un comunicat.

La primera resolució de la JEC sobre el debat de TVE va establir, després d'un recurs de Compromís, que el fet d'incloure Vox en el debat per la seua condició de formació significativa no podia suposar l'exclusió de Compromís, ja que la coalició té representació actualment al Parlament Europeu. La direcció de RTVE va realitzar una interpretació sui generis de la resolució de la JEC i, en lloc d'augmentar el nombre de participants en el debat per incloure Compromís, va decidir reorganitzar-lo i excloure encara més candidatures del debat.

Després del requeriment de la Junta Electoral, TVE va proposar fer un debat a 6 amb les formacions que tinguen 2 o més representants al Parlament Europeu. Aquesta nova condició permetria la participació de PP, PSOE, Unidas Podemos, Ciudadanos, Ahora Repúblicas i Lliures Per Europa (Junts).

Davant aquesta "injusta situació", Compromís va tornar a reiterar la seua disconformitat amb un nou recurs que la JEC ha estimat també. Segons la JEC, "RTVE no justifica les raons que impedisquen la realització d'un debat a 8 en comptes de a 6", ja que les candidatures amb representació en les darreres eleccions europees van ser 8.

Així, la JEC estableix que el criteri marcat per RTVE per a convidar les formacions polítiques al debat "vulnera el principi d'igualtat consagrat en l'article 66 de la LOREG i, per tant, RTVE no pot excloure del debat les formacions polítiques amb representació al Parlament Europeu pel sol fet d'haver obtingut només un representant", asseguren des de Compromís per Europa.

El cap de llista de Compromís per Europa Jordi Sebastià ha assenyalat al respecte que "la ciutadania té dret a conéixer les diferents opcions d'una realitat política bastant més plural de la que RTVE volia mostrar". "No entenem per què una cosa tan elemental com aquesta ha necessitat de dos recursos davant la Junta Electoral Central, no és comprensible que la direcció de RTVE no entenga que el seu treball és garantir la pluralitat i la informació", ha conclòs Sebastià.

next