La Junta Electoral porta Torra a la Fiscalia per negar-se a retirar els llaços grocs

L'òrgan obri un expedient sancionador contra el cap de l'executiu català que pot acabar en una multa de fins a 3.000 euros
21 març 2019 19:21h
Pla detall de la pancarta amb el llaç groc que hi havia penjada a la façana de la Generalitat de Catalunya. / NAZARET ROMERO

MADRID. La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt portar "l'incompliment" del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a la Fiscalia perquè determine si ha comés un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics, segons ha pogut saber l'ACN. Així ho ha decidit l'òrgan que exerceix d'àrbitre electoral en una reunió de més de dues hores aquest dijous a la vesprada. 

En la resolució, la JEC també demana al Departament d'Interior català que retire els símbols dels espais institucionals i obri un expedient sancionador contra Torra, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. La JEC va exigir dilluns al president de la Generalitat de Catalunya, per segona vegada, que retirara els llaços grocs i les estelades i li va donar un nou termini de 24 hores per a fer-ho. En la resolució ja l'advertien de les conseqüències administratives i penals de desacatar l'ordre.

El termini va expirar dimarts a la vesprada sense que el president del govern català els haguera retirat. Tot i l'advertiment, en lloc de treure el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat, Torra ha optat a mantindre la pancarta i aquest dijous al matí n'ha col·locat una de nova al damunt amb el mateix lema de 'Llibertat presos polítics i exiliats' però amb un llaç blanc amb una franja roja. L'ordre de retirada de símbols de la JEC deia literalment que es retiraren "estelades" i "llaços grocs", ja que els considera "símbols ideològics o partidistes" que no haurien d'estar en edificis institucionals en període electoral.

El president de la Generalitat de Catalunya ha presentat un nou escrit d'al·legacions davant la JEC per a intentar demostrar que el seu govern ja ha complit amb la instrucció que va dictar l'organisme després de la denúncia de Ciutadans per la presència de llaços grocs i elements independentistes als espais de la Generalitat de Catalunya. En l'escrit, Torra assegura que, "a data d'avui, tal com sol·licita l'acord de la Junta Electoral Central de l'11 de març, i com és públic i notori, no hi ha 'estelades o llaços grocs' a les seus de la Generalitat de Catalunya".

És la primera vegada que la JEC pren una decisió d'aquest tipus. D'aquesta manera, l'òrgan compleix l'advertència que ha traslladat a Torra i porta la qüestió a la Fiscalia. Ho fa perquè entén que s'està produint un delicte de desobediència amb l'objectiu que el Ministeri Fiscal inicie actuacions i porte el cas –si ho considera oportú– als tribunals de l'àmbit penal. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament en les eleccions del 2015.

next