La Junta Electoral amenaça Torra amb conseqüències penals si en 24 hores no es retiren els llaços grocs

L'organisme podria portar el cas a la Fiscalia si el president de la Generalitat de Catalunya torna a obviar el requeriment de despenjar els símbols de les façanes dels edificis públics
18 març 2019 17:44h
Imatge d'arxiu d'un distintiu a favor de la llibertat dels presos polítics penjada a la façana del Palau de la Generalitat de Catalunya. / ACN

MADRID. La Junta Electoral Central (JEC) ha donat un termini de 24 hores més al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, perquè retire els llaços grocs que hi puga haver a les façanes dels edificis de la Generalitat i l'ha advertit de les conseqüències administratives i penals que es poden derivar d'una nova negativa a acatar l'ordre.

Ho ha fet a través d'una resolució on rebutja les al·legacions que la Generalitat havia presentat contra la primera ordre d'aquest organisme dictada dilluns de la setmana passada, quan la JEC va instar el president a retirar el que considera "símbols partidistes" en un termini de 48 hores, que va expirar dimecres. A les seues al·legacions, el govern català adduïa que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta.

La Junta Electoral Central ha abordat la qüestió al primer punt de l'ordre del dia de la reunió d'aquest dilluns, que ha tingut lloc –com sempre– al Congrés dels Diputats. Els magistrats han evitat obrir directament el camí de l'expedient sancionador per incompliment de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) que estableix sancions de 300 a 3.000 euros, tot i que previsiblement obriran un expedient en els pròxims dies si Torra manté la seua decisió de no retirar els llaços grocs. 

La Junta Electoral Central també té al seu abast complir l'advertència que ha traslladat a Torra i portar la qüestió a la Fiscalia. Ho faria en el cas que entenga que s'està produint un delicte de desobediència amb l'objectiu que el Ministeri Fiscal inicie actuacions i porte el cas –si ho considera oportú– als tribunals de l'àmbit penal. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l'estelada de la façana de l’Ajuntament en la campanya de les eleccions del 2015.

Aquesta última via és la que reclamen tan PP com Ciudadanos, que ja han presentat escrits directament a la Fiscalia perquè actue per la via penal contra el president de la Generalitat per l'incompliment de l'ordre en el primer termini que va fixar la JEC, que va expirar el passat dimecres.

next