Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Forn, Rull i Turull inicien el retorn a les presons catalanes

Els exdirigents catalans estaran sota la custòdia dels Mossos quan arriben a Brians II i els traslladaran als respectius centres penitenciaris
24 juny 2019 18:57h
No es descarta que els presos independentistes catalans hagen de tornar a les presons de Madrid després de l'estiu quan es preveu que el tribunal faça la lectura de la sentència del judici de l'1-O. / ROGER PI DE CABANYES-ACN

SOTO DEL REAL. L'autocar de la Guàrdia Civil que transporta Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull ha eixit finalment a les 18.33 hores de Soto del Real amb destinació al centre penitenciari de Valdemoro. Serà la primera de les dues parades que els presos catalans faran en un periple de dos dies que acabarà dimecres al centre penitenciari de Brians II, ja a Catalunya, on passaran a estar sota la custòdia dels Mossos d'Esquadra, que els traslladaran als seus centres de destinació final.

Carme Forcadell i Dolors Bassa faran el trajecte directe des d’Alcalá-Meco a Brians II en un sol dia, el proper dimecres. Queda per determinar si tots ells encara hauran de tornar als centres penitenciaris de Madrid amb motiu de la lectura de la sentència del Tribunal Suprem, que fonts de la institució situen per a després de l'estiu.

És el mateix dispositiu –i els mateixos trajectes– que es va activar ara fa un any, quan el Suprem va permetre el trasllat a presons catalanes una vegada acabada la instrucció del cas. Divendres passat el Suprem va confirmar en un ofici que no posa cap pega i permet que els presos tornen a les presons catalanes, on poden estar prop de les seues famílies i de les defenses a l'espera de la sentència.

El Ministeri de l'Interior no ha volgut facilitar les hores ni els detalls d'aquest dispositiu "per raons de seguretat", però algunes fonts apunten que els presos eixiran de Valdemoro aquest dimarts al matí per a arribar al centre penitenciari de Zuera al migdia i que dimecres eixiran també de matí de Zuera per a arribar al migdia a Brians II.

A partir del moment que arriben a Brians II, l'Àrea Penitenciària dels Mossos es farà càrrec de la custòdia i els distribuiran a les seues presons de destinació. Això és Lledoners en el cas de Junqueras, Romeva, Sànchez, Cuixart, Forn, Rull i Turull, Mas d'Enric en el cas de Carme Forcadell i Puig de les Basses en el de Dolors Bassa.

Tot plegat a l'espera de la sentència després que el Tribunal Suprem va denegar les peticions de llibertat que havien presentat les defenses. Segons fonts del Tribunal, la sentència no arribarà fins a la tardor. Caldrà determinar aleshores si els presos tornen als centres penitenciaris de Madrid o bé si el tribunal fa la lectura sense la seua presència.

next